Eurodeputatul Victor Negrescu a prezidat, din calitatea de vicepreședinte al Parlamentului European, o serie de dezbateri esențiale ”pentru români și pentru întreaga Europă.
”Am discutat măsuri concrete pentru scăderea prețului la energie, creșterea independenței energetice, utilizarea activelor rusești și viitorul politicii agricole”, a arătat europarlamentarul.
Totodată, în sesiunea plenară a Parlamentului European care a avut loc în intervalul 10-13 martie, europarlamentarul a intervenit în mai multe dezbateri-cheie: situația democrației din România, regulamentul Omnibus, Uniunea Competențelor.
Situația din România
Eurodeputatul a prezentat pe scurt eforturile pe care le-a depus ”pentru a aduce mai mulți bani în România” și a descris avantajele apartenenței țării noastre la Uniunea Europeană.
”ProEuropean vs Extremist: Peste 100 de miliarde de euro investiți în viitorul nostru vs Sclavi la ruși! Din 2007, de când suntem parte a Uniunii Europene, România a atras 100,65 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile! 15 milioane de euro pe zi. Contribuția noastră? De trei ori mai mică – doar 32,87 miliarde de euro. Nicio bancă nu îți oferă o dobândă atât de mare”, a subliniat negociatorul-șef al legislativului european pentru bugetul UE aferent anului 2025.
Victor Negrescu a listat lucrurile concrete pe care le-a făcut pentru a pune la dispoziția României mai multe fonduri:
- a propus fazarea proiectelor europene în regulamentele UE, salvând astfel 10 miliarde de euro din fondurile neutilizate,
- a simplificat procedurile de accesare a fondurilor europene pentru a încuraja investițiile,
- a amendat bugetul UE pentru a asigura mai multe resurse pentru România.
Regulamentul Omnibus
În dezbaterea referitoare la acest regulament, eurodeputatul a pledat pentru o abordare bidirecțională pentru a reduce birocrația și a sprijini concret antreprenorii europeni, inclusiv pe cei români.
”Susținem proceduri mai simple pentru IMM-uri, acces mai ușor la achizițiile publice. Trebuie să evităm penalizarea firmelor care deja respectă regulile, reguli care se schimbă peste noapte, afectând investitorii, costuri suplimentare impuse fără soluții clare”, a arătat eurodeputatul.
Uniunea Competențelor
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a militat pentru măsuri care să asigure șanse reale de perfecționare pentru români prin Uniunea Competențelor, prezentând o serie de propuneri:
- Dreptul la formare: Acces garantat la învățare continuă și combaterea barierelor de acces.
- Educație pentru toți: Un plan european Erasmus 2.0 pentru educație și competențe.
- Investiții în oameni: direcționarea a 20% din bugetul UE către educație și competențe
La propunerea vicepreședintelui Parlamentului European, Victor Negrescu, responsabil pentru relația cu Republica Moldova, legislativul european a aprobat deschiderea unui Birou de Legătură la Chișinău.
De asemenea, eurodeputații au adoptat Planul de Creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, un pachet îmbunătățit datorită amendamentelor înainte de eurodeputatul Victor Negrescu.
Victor Negrescu a calificat sesiunea plenară a Parlamentului European din luna martie drept ”una intensă”, cu ”decizii majore care privesc viitorul Europei într-un context complicat pentru România”.
Social Media