Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, propune măsuri prin care românii să beneficieze de șanse reale de pregătire profesională și educațională prin Uniunea Competențelor

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, co-președintele Intergrupului pentru educație și competențe, propune o serie de măsuri prin care românii să beneficieze de sprijin și șanse reale de pregătire profesională și educațională prin Uniunea Competențelor. 

”Șomajul în rândul tinerilor din mediul rural depășește 30%, în timp ce în România sunt peste zeci de mii de locuri de muncă neocupate. Este esențial să investim în educație, competențe și în pregătirea pentru meseriile viitorului. Tinerii din sate, din comunitățile mici sau de la periferia orașelor merită șanse reale și sprijin concret”, a subliniat eurodeputatul. 

Acesta a prezentat și situația de la nivel european, care relevă același lucru: nevoia unor acțiuni urgente. 

”80 de milioane de adulți din Uniunea Europeană nu au competențe digitale de bază, 20% dintre tineri riscă să intre pe piața muncii fără abilități adecvate, 40% dintre angajatori nu găsesc forță de muncă calificată. Cifrele ne arată că trebuie să acționăm acum. Uniunea Competențelor poate fi un pas important pentru viitor. Educația și competențele trebuie însă să devină cu adevărat priorități strategice, iar pentru acest lucru trebuie să ne asigurăm că această inițiativă are un impact real asupra cetățenilor și nu rămâne doar o strategie pe hârtie”, a subliniat negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE aferent anului  2025. 

Astfel, Victor Negrescu, co-președintele Intergrupului pentru educație și competențe din Parlamentul European, a propus o serie de măsuri menite să transforme Uniunea Competențelor într-un ”angajament concret pentru viitorul Europei”: 

  • Dreptul la formare: Acces garantat la învățare continuă și eliminarea barierelor de acces.
  • Educație pentru toți: Un plan european Erasmus 2.0 pentru educație și competențe.
  • Investiții în oameni: direcționarea a 20% din bugetul UE către educație și competențe

”Dacă vrem o Europă competitivă și echitabilă, trebuie să investim în primul rând în oameni”, a concluzionat europarlamentarul. 

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a lansat pe 5 martie Uniunea Competențelor, o inițiativă strategică menită să pregătească Europa pentru viitor prin îmbunătățirea nivelului de competențe și adaptarea forței de muncă la cerințele economiei moderne. Prin această strategie, Comisia Europeană își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea capitalului uman și de a asigura o economie europeană competitivă și inovatoare.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale