Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a recomandat o serie de măsuri esențiale pentru ca România să își facă auzită vocea în dezbaterea europeană privind consolidarea securității și apărării UE.
”România are un rol esențial în securitatea europeană și trebuie să își facă vocea auzită! Am făcut pași importanți, dar trebuie să ne asigurăm că interesele noastre sunt clar reflectate în deciziile europene. Securitatea Europei începe și de la Marea Neagră, iar România trebuie sprijinită pentru întărirea apărării comune”, a subliniat europarlamentarul în contextul reuniunilor șefilor de stat sau de guvern, desfășurate în luna martie sub spectrul intensificării dialogului internațional referitor la identificarea opțiunilor de pace în Ucraina.
Prin urmare, europarlamentarul a avansat o serie de propuneri pentru ca ”România să devină un pilon al securității în această zonă a Europei”:
Marea Neagră și garanțiile de securitate pentru Flancul Estic
Victor Negrescu cere decidenților politici români să ”continue să solicite o menționare clară a Mării Negre în viitoarele strategii europene și la Summit-ul NATO și să obțină garanții concrete pentru securitatea regiunii și a Republicii Moldova”.
”Marea Neagră trebuie recunoscută ca element strategic în arhitectura de securitate a Europei. România, alături de partenerii săi, este în prima linie a apărării europene și este important ca acest lucru să fie reflectat în deciziile UE. Republica Moldova și celelalte state aflate în prima linie au nevoie de garanții de securitate clare. În contextul actual, Uniunea Europeană trebuie să își asume un rol mai activ în asigurarea stabilității regiunii”, arată eurodeputatul.
O abordare integrată a apărării europene
Victor Negrescu a evidențiat ariile vaste care intră sub noțiunea de ”apărare europeană”, ce nu se rezumă doar la ”echipamente militare”, ci se întinde până la ”infrastructură critică, inclusiv rețeaua energetică și sisteme de comunicații”, la fel de importante în economia asigurării securității europene.
”România este un actor-cheie în securitatea energetică a regiunii, iar acest aspect trebuie inclus în planurile de apărare europeană. În plus, dezinformarea și extremismul devin arme tot mai periculoase. Este esențial ca UE să implementeze mecanisme mai eficiente pentru a combate aceste amenințări”, a arătat vicepreședintele Parlamentului European.
Distribuția fondurilor pentru apărare și impactul asupra bugetului UE
Eurodeputatul propune ca statele frontaliere să beneficieze de fonduri suplimentare.
În acest context, ”România poate deveni un hub tehnologic și militar pentru sud-estul Europei”, consideră vicepreședintele Parlamentului European, care arată că țara noastră ”poate atrage cel puțin 20 de miliarde de euro din fonduri europene destinate apărării la nivelul Uniunii Europene”.
El prezintă și pașii pe care Bucureștiul trebuie să îi parcurgă pentru a beneficia de fondurile mai sus amintite:
- realizarea unui plan național de dezvoltare a industriei militare.
- identificarea partenerilor europeni și elaborarea proiectelor strategice.
- simplificarea procedurilor și implicarea mediul de afaceri.
Victor Negrescu a avut deja pași premergători în această direcție, discutând cu reprezentanții Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară despre nevoile de finanțare și sprijinul necesar pentru modernizarea industriei de apărare.
Social Media