Victor Negrescu, co-președinte al Intergrupului pentru educație și competențe din PE, pledează pentru o Europă coezivă în domeniul educației și competitivității UE

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, își propune să contribuie la crearea unei Europe coezive în materie de educație prin intermediul Intergrupului pentru educație și competențe, pe care l-a lansat recent și pe care îl co-prezidează.

Obiectivul acestui prim intergrup dedicat educației în Parlamentul European, creat într-un moment în care Europa își definește liniile de acțiune pentru recâștigarea competitivității pe plan global, este acela de a pune presiune pe Comisia Europeană și statele membre pentru a transforma educația într-o prioritate reală.

” Europa nu are nevoie de fragmentare, are nevoie de coeziune în domeniul educației. Dacă Europa consideră competitivitatea sa ca fiind o prioritate a acestui mandat, fără educație, fără formarea competențelor, nu putem să avem competitivitate. Și fără state care sunt concentrate pe zona aceasta de educație și formare de competențe, va fi foarte complicat pentru Europa să fie competitivă. Adică niciun stat, nicio regiune, nicio comunitate locală, nicio școală nu trebuie lăsată în urmă, pentru că dacă se întâmplă lucrul acesta, nu vom fi competitivi. Adică Europa nu are nevoie de o fragmentare, a nevoie de coeziune pe acest subiect al educației”, subliniază europarlamentarul.

Pentru ca Europă să fie coezivă în aceea ce privește educația, piesă sine qua non a competitivității, este nevoie de fonduri.

Așadar, intergrupul co-prezidat de Victor Negrescu propune un plan pentru educație și formare profesională în valoare de 20% din bugetul pe termen lung al Uniunii Europene.

”Calculul nostru presupune ca, anual, 40 de miliarde de euro să meargă către această zonă din bugetul comun european în anii care urmează și, evident, acum, în contextul în care discutăm viitorul buget european pe termen lung, post-2027, este momentul să venim cu această propunere susținută de cei o sută de eurodeputați care fac parte din grup”, a mai precizat europarlamentarul.

Statisticile arată că, în prezent, educația și formarea competențelor beneficiază de o alocare medie de circa 8% pe an în bugetul multianual 2021-2027.

Raportul Draghi atrage atenția asupra deficitului de competențe din Europa: un sfert dintre companiile europene se confruntă cu dificultăți în găsirea angajaților potriviți, iar jumătate raportează dificultăți moderate.

De asemenea, raportul Letta subliniază importanța investițiilor în educație pentru reducerea decalajelor regionale și pentru creșterea competitivității europene.

Intergrupul pentru viitorul educației și competențelor pentru o Europă competitivă va colabora cu experți din domeniul educației și cu actorii instituționali pentru a promova politici care să faciliteze accesul echitabil la educație de calitate. Printre prioritățile intergrupului se numără:

  • Crearea unui cadru european de investiții pentru educație și competențe;
  • Creșterea finanțării pentru Erasmus+;
  • Simplificarea accesului la finanțare pentru programele educaționale;
  • Susținerea unui cadru unic pentru competențe, similar Pieței Unice Europene;
  • Investiții în infrastructura educațională și în formarea continuă.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale