Vicepreședintele PE Victor Negrescu și-a prezentat viziunea privind viitorul digital, relația UE-Regatul Unit post-Brexit și educația și competențele într-o serie de evenimente dedicate la nivel european

Vicepreședintele Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu, a participat în luna februarie la o serie de evenimente europene pe teme esențiale pentru viitorul digital, relațiile externe și educația la nivel european. Printre acestea, s-au numărat reuniuni cu actori importanți din domeniul tehnologic, dezbateri privind relațiile post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, precum și lansarea unui intergrup dedicat educației și competențelor.

Aceste reuniuni au evidențiat necesitatea unor politici europene mai coerente și mai incluzive, menite să sprijine transformarea digitală, consolidarea relațiilor dintre UE și partenerii săi și investițiile în educație și competențe.

CEE Digital Coalition: Accelerarea transformării digitale în Europa Centrală și de Est

Unul dintre cele mai importante evenimente la care a participat Victor Negrescu a fost reuniunea CEE Digital Coalition, unde a subliniat potențialul enorm al Europei de Est în domeniul digital și provocările persistente privind fragmentarea pieței comune europene.

„Chiar dacă avem exemple de succes, este încă dificil pentru companiile digitale din România să aibă acces la un contract direct cu o autoritate dintr-un alt stat membru UE sau cu instituțiile europene”, a declarat Victor Negrescu.

În cadrul acestui eveniment, la care a participat și directorul general responsabil din Comisia Europeană, Negrescu a propus patru măsuri-cheie pentru facilitarea digitalizării în regiune:

  • Eliminarea barierelor nejustificate între statele membre pentru companiile care participă la licitații publice;
  • Acces mai ușor la drepturile de proprietate intelectuală și combaterea monopolurilor asupra certificărilor;
  • Reformarea sistemului de capital și financiar european pentru a permite finanțare mai accesibilă;
  • Implicarea reală a companiilor în implementarea acordurilor comerciale.

Cu acest prilej, vicepreședintele Victor Negrescu a anunțat că va organiza, în luna martie, o nouă ediție a Romanian Digital Day la Parlamentul European. „Continui să mă lupt pentru ca economia românească a inovației, care are o mare valoare adăugată, ce reprezintă 6% din PIB, să devină influentă la nivel european”.

Evenimentul a marcat şi deschiderea reprezentanței permanente a CEE Digital Coalition la Bruxelles, consolidând platforma de colaborare dintre companiile digitale din Europa Centrală și de Est și factorii de decizie europeni.

Printre participanții de seamă s-au numărat Michał Kanownik, președintele Digital Poland Association, și Witold Strzelecki, director general al Business & Science Poland. 

Dezbaterea IciLEurope: Relațiile post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană

Victor Negrescu a fost invitat să participe la dezbaterea IciLEurope, organizată de France 24, unde a discutat despre impactul Brexit-ului asupra economiei și securității europene. Acesta a atras atenția asupra efectelor negative ale Brexit-ului asupra Marii Britanii, dar și asupra nevoii de a reconstrui încrederea și colaborarea dintre Regatul Unit și UE.

„Este esențial să găsim o cale de mijloc, agreată de cele două părți, pentru a reconstrui încrederea și colaborarea de care avem cu toții nevoie”, a subliniat eurodeputatul.

Negrescu a evidențiat rolul noului guvern laburist britanic în acest proces, subliniind importanța protejării drepturilor cetățenilor europeni și români din Regatul Unit. Europarlamentarul a punctat, de asemenea, importanța protejării cetățenilor europeni și români care trăiesc în Regatul Unit. „Ei merită ca drepturile lor să fie respectate și să trăiască fără temeri sau incertitudini. Am subliniat aceste aspecte în numeroasele întâlniri avute cu autoritățile britanice și europene responsabile. România și întreaga Uniune Europeană trebuie să rămână unite în demersul de a apăra interesele tuturor cetățenilor noștri, indiferent unde aleg să-și construiască viitorul”, a amintit oficialul european.

Evenimentul a inclus intervenții ale unor experți din domeniul relațiilor internaționale și economiei europene.

Lansarea Intergrupului Parlamentar pentru Educație și Competențe

Un alt moment important al lunii februarie a fost lansarea oficială a primului Intergrup al Parlamentului European dedicat educației și competențelor, o inițiativă coordonată de Victor Negrescu. Acest intergrup reunește peste 100 de europarlamentari interesați să promoveze educația ca prioritate strategică a Uniunii Europene.

Cu acest prilej, membrii intergrupului au solicitat crearea unui plan european dedicat educației și competențelor, cu o alocare de 20% din viitorul buget european post-2027. Negrescu a amintit că, datorită demersurilor sale anterioare, 10% din fondurile planurilor naționale de redresare și reziliență au fost direcționate către educație.

Prioritățile acestui intergrup includ:

  • Crearea unui cadru european de investiții pentru educație;
  • Creșterea finanțării pentru programul Erasmus+;
  • Simplificarea accesului la finanțare pentru programele educaționale;
  • Dezvoltarea unui cadru unic pentru competențe, similar Pieței Unice Europene;
  • Investiții în infrastructura educațională și în formarea continuă.

Printre participanții la eveniment s-au numărat Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Drepturi Sociale și Competențe, Brigitte van den Berg și Eleonora Meleti, co-președinței ai intergrupului, precum și reprezentanți ai The Lifelong Learning Platform (LLLP) și The European Federation of Education Employers (EFEE).

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale