Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a anunțat că pe masa brațului legislativ al Uniunii Europene a ajuns un raport care confirmă că au existat ingerințe ale Rusiei în alegerile prezidențiale din România organizate anul trecut și al căror rezultat a fost anulat printr-o decizie a Curții Constituționale, gardian al legii supreme.
”Acest raport cu privire la alegerile prezidențiale din România ajunge în Parlamentul European și confirmă că au existat aceste interferențe, aceste ingerințe venite, așa cum arată raportul, dinspre Federația Rusă. Vom discuta despre acest raport, vom vedea concluziile prezentate de autoritățile franceze și vom vedea ce este de făcut pe mai departe”, a anunțat eurodeputatul.
Victor Negrescu a evaluat momentul dezbaterii acestui raport ca pe o ”ocazie” pentru a pune presiune pe Comisia Europeană de a prezenta cu celeritate ”propriul raport și rezultatele analizelor în ceea ce înseamnă influențele rețelelor sociale și modul în care aceste rețele sociale au fost influențate de interferențe”.
În egală măsură, eurodeputatul a apreciat că discuțiile din Parlamentul European pe marginea documentului întocmit de autoritățile franceze reprezintă ”o invitație către autoritățile din România să se miște mai repede”.
Vicepreședintele Parlamentului European și-a exprimat dorința ca instituțiile abilitate din țara noastră să explice populației ce s-a întâmplat.
”Aceste lucruri ne vor permite inclusiv în relația cu partenerii noștri externi să fim mai credibili și să arătăm că ce s-a întâmplat în România a fost ceva unic, ceva care nu putea să fie anticipat anterior și că într-adevăr au existat aceste probleme și că da, anularea alegerilor a fost motivată de niște lucruri clare, concrete. România are nevoie de așa ceva, și rolul României la nivel extern depinde de modul în care reușim să prezentăm aceste date în perioada următoare”, a concluzionat vicepreședintele Parlamentului European.
Secretariatul General al Apărării și Siguranței Naționale a publicat la începutul lunii februarie un raport realizat de Serviciul de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale străine din Franța care relevă că alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 au fost ținta ”manipulării pe scară largă”.
Acest document a confirmat concluzia la care a ajuns și Curtea Constituțională din România, care a fost nevoită să recurgă la o decizie fără precedent și să anuleze la 6 decembrie întregul proces electoral pentru alegerile președintelui, constatând că acesta fost viciat.
Românii sunt chemați la urne în luna mai pentru a-și alege președintele, într-un scrutin care va decide viitorul țării.
Autoritățile române competente au dat asigurări că ”sunt angajate în organizarea unor alegeri libere și corecte, oferind cetățenilor puterea de a decide și garantând libertatea votului”.
Social Media