Fonduri europene suplimentare în bugetul european de anul viitor pentru protecția frontierelor și aderarea la Schengen, sprijinirea tinerilor fermieri și susținerea Republicii Moldova, obținute de eurodeputatul Victor Negrescu, responsabilul S&D pentru bugetul european

– Poziția Parlamentului European la negocierile cu Consiliul UE privind bugetul UE 2024 cuprinde propunerile social-democraților pentru România –

Plenul Parlamentului European a votat miercuri, 18 octombrie 2023, cu largă majoritate, 424 voturi pentru, 101 împotrivă și 102 abțineri poziția de negociere privind bugetul UE pentru 2024.

Parlamentul susține creșterea alocărilor către acele domenii care au nevoie de mai multă finanțare europeană, precum gestionarea impactului agresiunii ruse asupra Ucrainei, gestionarea migrației ilegale, întărirea autonomiei strategice a UE, cercetarea, bursele de studiu „Erasmus+”, tinerii fermieri, dar și acțiunea externă a UE, în special în ceea ce privește Republica Moldova, Ucraina și Vecinătatea estică și Vecinătatea sudică ale Uniunii Europene. 

Eurodeputatul Victor Negrescu, responsabil al grupului social-democrat (S&D) cu privire la bugetul european, a atras atenția în plenul Parlamentului European asupra faptului că bugetul actual face ca Uniunea Europeană să fie irelevantă și fragilă în fața competitorilor săi în contextul războiului din Ucraina și al crizei din Orientul Mijlociu.

Aliniindu-și poziția privind bugetul 2024 cu cea a PE privind propunerea de revizuire intermediară a bugetului pe termen lung al UE (CFM, cadrul financiar multianual), care ar urma să injecteze până la 75,8 miliarde de euro în bugetul UE în perioada 2024-2027, Victor Negrescu a cerut accelerarea negocierilor pentru ca, începând de anul viitor, să poată fi alocate fonduri europene suplimentare pentru provocările actuale.

„Cu doar 1% din bugetele noastre naționale combinate, Uniunea Europeană, inclusiv statele noastre membre, va deveni irelevantă, fragilă în fața Federației Ruse, incapabilă să facă față impactului inflației și al războiului, să realizeze o tranziție digitală și ecologică echitabilă sau să crească nivelul de trai al cetățenilor noștri”, a punctat eurodeputatul social-democrat.

Reprezentantul României în legislativul european a subliniat faptul că în propunerea Parlamentului European privind bugetul UE au fost incluse mai multe propuneri făcute de social-democrați printre care, de interes pentru România, se pot enumera alocarea de fonduri pentru protecția frontierelor și aderarea la spațiul Schengen, dezvoltarea mecanismului pentru protecție civilă, esențial în gestionarea dezastrelor, sprijinirea tinerilor fermieri și a grupurilor vulnerabile, susținerea Republicii Moldova și asistență pentru programele de finanțare pentru România legate de sectorul transportului pe Dunăre sau din regiunile de frontieră cu Ucraina.

De asemenea, social-democrații europeni au insistat pe reducerea impactului inflației asupra programelor UE, în special asupra proiectelor Erasmus pentru tineret și educație. “Din păcate, Europa plătește mai mult pentru ratele dobânzilor la bănci decât pentru programul nostru emblematic”, a precizat Victor Negrescu.

Acesta a mai spus că, în ciuda a ceea ce ar susține populiștii, “Parlamentul nu solicită mai mulți bani, ci fonduri suficiente pentru ceea ce statele membre și Comisia au promis deja, fără a ne consulta măcar”. “Statele membre au primit deja o reducere de 22% din contribuția lor la bugetul UE datorită succesului resurselor proprii europene”.

De asemenea, Parlamentul a revenit asupra reducerilor făcute de Consiliu în poziția sa de negociere (772 milioane de euro) la nivelul proiectului de buget inițial propus de Comisie. De asemenea, au crescut finanțarea pentru programe și politici, pe care le consideră vitale pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina și prețurilor ridicate la energie. Acest lucru va contribui și mai mult la redresarea post-pandemică și la fortificarea tranziției ecologice, precum și la sprijinirea tinerilor prin creșterea programului Erasmus+, pentru a ține cont de inflația și de costurile de trai mai mari și pentru a face programul accesibil tuturor.

Astfel, Parlamentul European și grupul social-democrat susțin un buget pentru 2024 “care să aducă speranță în Europa și să convingă cetățenii noștri că alegerile europene le pot oferi posibilitatea de a construi o Uniune Europeană unită și mai bună!”.

Votul din plen dă startul la trei săptămâni de discuții de „conciliere” cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord între cele două instituții la timp pentru bugetul de anul viitor, care va fi votat de Parlament și semnat de președintele acestuia înainte de sfârșitul anului.

În acest sens, eurodeputatul Victor Negrescu avertizează că “social-democrații din Parlamentul European nu au de gând să accepte mărunțișuri de la Consiliu și vor folosi toate mijloacele disponibile pentru a face presiuni pentru un buget orientat către cetățeni”.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale