Parlamentul European nu va accepta încălcarea tratatelor și blocarea deciziilor europene fără niciun fel de temei juridic și va continua să susțină aderarea României la spațiul Schengen, a subliniat eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, în contextul discuțiilor din Comisia pentru Afaceri Constituționale (AFCO) pe marginea raportului său privind procedurile legislative speciale, prin care se definește obligativitatea principiului cooperării loiale în procesul decizional european și prin care se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor aplicate, inclusiv a celui dat de guvernul din Austria privind aderarea României la spațiul Schengen.
„Avem nevoie de claritate juridică, de respect între instituțiile europene, de mecanisme flexibile, de respectarea tratatelor europene, în mod special a principiului cooperării loiale. Nimeni nu ar trebui să poată bloca deciziile europene fără niciun fel de justificare juridică, nici măcar așa cum am văzut, recent, în spațiul public, anumiți lideri europeni, în mod special l-am văzut pe cancelarul austriac Karl Nehammer, care a declarat că va bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen fără niciun fel de justificare juridică și fără ca acest lucru să corespundă tratatelor. Prin acest raport de importanță strategică pentru Parlamentul European sper să arătăm că noi, eurodeputații, reușim să avem o voce comună, o voce puternică în apărarea tratatelor, inclusiv oferind clarificări cu tot ce înseamnă implementarea acestui mecanism special prevăzut de reglementările europene”, a afirmat eurodeputatul Victor Negrescu, în cadrul reuniunii AFCO de pe 25 octombrie.
Documentul evidențiază în mod clar cazurile relevante în care Consiliul nu respectă tratatele, nu respectă rolul Parlamentului European și nu respectă unele principii-cheie legate de cooperarea reciprocă sinceră, dar și de problema echilibrului instituțional.
De exemplu, eurodeputații fac referire la situația privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen care a fost amânată de 12 ani și care a fost blocată de ceea ce ei numesc un veto nejustificat, care nu a avut niciun temei legal. Aceștia se referă, de asemenea, la dreptul de anchetă și la deblocarea negocierilor cu Consiliul și Comisia, la legea electorală și la amânarea începerii negocierilor privind raportul Parlamentului, dar menționează și componența Parlamentului, „unde există întârzieri semnificative în activitatea Consiliului”.
Raportul prevede următoarele:
- definește juridic principiul cooperării loiale;
- cere justificarea legală a veto-urilor în baza tratatelor europene și a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene;
- impune limitarea în timp a formulării unei poziții a Consiliului UE;
- dispune introducerea unor mecanisme legislative speciale atunci când există un conflict de natură interinstituțională putând merge până la schimbarea procedurii de vot din cadrul Consiliului UE sau la impunerea unui aviz al Parlamentului European.
Victor Negrescu a precizat că au fost primite „multe amendamente, care arată importanța acestui raport, în total 114 amendamente din partea tuturor grupurilor politice”. În acest sens, eurodeputatul a transmis că au fost redactate propuneri solide pentru amendamente de compromis, cu sprijinul secretariatului AFCO, în special în ceea ce privește subiectele care nu sunt controversate. „Sperăm să găsim un consens între grupurile politice cu privire la aceste elemente, deoarece avem deja poziții bine stabilite, confirmate de voturile care au avut loc în această Comisie și în Parlamentul European cu privire la aceste situații diferite”, a adăugat acesta.
De exemplu, Negrescu a amintit că în situația aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, au fost aprobate mai multe rezoluții ale Parlamentului European care au arătat că există un consens pe această temă, „deci nu ar trebui să ne întoarcem la ceva ce a fost deja aprobat” sau „să eliminăm părți din text” asupra cărora există deja o poziție clară.
„Am trimis amendamentele de compromis, ne așteptăm la comentarii din partea grupurilor politice până la 26 octombrie. Intenționăm să organizăm o reuniune tehnică în curând, pe 6 noiembrie, iar în baza acesteia să avem întâlniri politice cu raportorii alternativi. Sper că vom avea un vot în Comisia AFCO pe 28 noiembrie, așa cum a fost programat”, a mai spus reprezentantul României în Parlamentul European.
Prin acest raport se creează o bază juridică care să ofere sprijin României în perspectiva unui nou vot la nivelul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne sau în contextul unei acțiuni la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Social Media