Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu a interpelat Comisia Europeană la începutul lunii iunie în legătură cu discrepanțele existente la nivel european cu privire la accesul pacienților tineri la tratamentele de ultimă generație pentru combaterea cancerului.
Acesta a arătat că la nivelul României, rata medie de supraviețuire la copiii diagnosticați cu cancer este de 69,1 %, cu 10 % sub media Europei de Vest.
„Din păcate, tehnologia medicală disponibilă în țara noastră, precum și în multe state cu resurse financiare limitate, nu face posibilă tratarea într-o manieră corespunzătoare a cancerului și folosirea metodelor și a tratamentelor inovatoare, care ar putea salva viețile multor copii afectați de această boală necruțătoare”, a afirmat eurodeputatul Victor Negrescu.
În acest context, reprezentantul României în Parlamentul European a solicitat executivului european informații privind măsurile adoptate pentru a oferi oportunități de tratament adecvate pentru toți copiii bolnavi de cancer din Uniunea Europeană, precum și acțiunile prevăzute de instituție pentru a promova respectivele măsuri.
În răspunsul la interpelare, Comisia a prezentat inițiativele de la nivelul Uniunii în sprijinul pacienților pediatrici diagnosticați cu cancer, menționând Planul european de combatere a cancerului, cu un buget alocat de 4 miliarde de euro, care abordează aspecte legate de cancer, dintr-o perspectivă holistică — de la prevenire, depistare timpurie și tratament la calitatea vieții. Mai multe dintre punctele incluse în Plan se axează în mod specific pe cancerul pediatric, precum:
- „Inițiativa pentru ajutorarea copiilor afectați de cancer”, pentru a se asigura că copiii au acces la depistarea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea rapidă și optimă;
- înființarea unei „rețele UE a tinerilor care au supraviețuit cancerului”;
- inițiativa „Cancerul la copii și cancerul la adolescenți și la adulții tineri”, pentru a spori gradul de înțelegere a cancerului pediatric.
Totodată, a fost lansat un „Card inteligent de supraviețuitor al cancerului” pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer, inclusiv a copiilor și a tinerilor care au supraviețuit cancerului, prin diseminarea celor mai bune practici cu privire la aspecte precum asistența psihosocială. Astfel se va acorda o mai mare atenție provocărilor legate de sănătatea mintală, prin intermediul proiectelor UE finanțate în cadrul programului de lucru EU4Health 2023, și va fi elaborat un Cod european pentru sănătate mintală.
De asemenea, versiunea actualizată a Sistemului european de informații cu privire la cancer include o nouă secțiune privind formele de cancer la copii, pentru a monitoriza progresele și nevoile viitoare în ceea ce privește combaterea cancerului la nivelul UE și la nivel național.
Comisia a precizat că a prezentat o reformă a legislației UE în domeniul farmaceutic, care cuprinde propuneri pentru a asigura un acces mai bun și mai rapid la medicamente și pentru a sprijini inovarea, în special în domeniile în care nu sunt disponibile tratamente, de exemplu pentru cancerul rar și cancerul pediatric.
Se estimează că în Europa există peste 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului, inclusiv aproximativ 300.000 de supraviețuitori ai cancerului la copii, datorită progreselor înregistrate în ceea ce privește depistarea precoce, terapiile eficiente și tratamentul de susținere.
Eurodeputatul Victor Negrescu a precizat că va continua să ridice problemele cele mai importante la nivel european.
„Echipa noastră nu vizează titlurile de presă ci rezolvări și soluții. Nu ezitați să ne scrieți și să ne semnalați teme și problematici pe care doriți să le ridicăm la nivel european”, a transmis eurodeputatul social-democrat.
Social Media