Timișoara trebuie să profite de titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru a ”clădi un proiect solid de dezvoltare sustenabilă pe termen lung, cu un brand recunoscut la nivel internațional și investiții gândite rațional, care să o facă și mai atractivă din punct de vedere economic, cultural și turistic”, a fost mesajul punctat de eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European.
Acesta a făcut parte din delegația de șase eurodeputați, condusă de bulgarul Andrey Slabakov, care a vizitat orașul de pe Bega în perioada 3-5 aprilie.
”Împreună cu colegii mei din Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, al cărui vicepreședinte sunt, am fost în aceste zile la Timișoara pentru a discuta cu reprezentanții sectorului cultural și creativ implicați în proiectul capitalei culturale europene. Am fost autorul solicitării și al amendamentului prin care s-a decalat, în contextul pandemiei, perioada dedicată Timișoarei, dar și cel care a propus suplimentarea sprijinului oferit capitalelor culturale europene”, a amintit Victor Negrescu.
În contextul dificultăţilor de durată cu care se confruntă sectorul cultural după pandemie şi după războiul de agresiune ilegal declanşat de Rusia în Ucraina, delegaţia s-a întâlnit cu autorități locale și centrale şi au discutat posibile soluţii la nivelul UE pentru a îmbunătăţi rezilienţa industriilor culturale şi creative.
În 2023 Timișoara împarte titlul de Capitală Europeană a Culturii (ECoC) cu Elefsina în Grecia și Veszprém în Ungaria. Este al doilea oraș românesc care deține acest titlu, după Sibiu în 2007. Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021. Cu toate acestea, în decembrie 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus, anul ECoC de la Timișoara a fost amânat din 2021 până în 2023.
Social Media