Cu prilejul prezentării orientărilor Parlamentului European privind bugetul pentru anul viitor, eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene și Consiliului să susțină un buget european consolidat, care să poată acoperi nevoile apărute în urma impactului socio-economic al războiului din Ucraina, precum și noile priorități identificate la nivelul UE.
„Toată lumea trebuie să fie conștientă de faptul că ceea ce facem efectiv este să stabilim un nivel de ambiție și căutăm să oferim răspunsuri la provocările care ne așteaptă. Solicităm Comisiei și Consiliului să dea dovadă de curaj și să se ridice la înălțimea situației cu un buget consolidat care să poată finanța noile priorități și să asigure bunăstarea cetățenilor noștri și a economiei noastre. Spunem clar că avem nevoie de o revizuire pozitivă a Cadrului Financiar Multianual cu resurse suplimentare pentru a răspunde nevoilor cetățenilor, a continua sprijinul acordat Ucrainei și țărilor din prima linie și pentru a face față impactului inflației”, a afirmat eurodeputatul social-democrat în plenul Parlamentului European.
„Grupul S&D solicită un buget responsabil care să asigure un răspuns eficient la provocările geopolitice globale, să confere stabilitate în aceste vremuri extrem de turbulente și să construiască fundația pentru Europa prosperă și sigură pentru generațiile viitoare”, a adăugat acesta.
Victor Negrescu a mai evidențiat și faptul că, împreună cu reprezentanții români social-democrați din Parlamentul European, își dorește un buget care să asigure resursele adecvate pentru România, pentru a putea beneficia de noi oportunități europene, a sprijini agricultura și fermierii, IMM-urile, dezvoltarea infrastructurii și gestionarea efectelor războiului din Ucraina.
„Am vizat aceste elemente și am solicitat ca bugetul european pentru anul viitor să cuprindă referințe concrete la necesitatea de extindere a spațiului Schengen cu România, sprijinirea statelor aflate în proximitatea zonei de conflict, inclusiv a Republicii Moldova, pentru care am solicitat urgentarea fondurilor de preaderare, finanțarea Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării sau a infrastructurii din zonele periferice ale Europei, precum zona Moldovei”, a declarat reprezentantul României în Parlamentul European.
Totodată, Victor Negrescu a susținut că este important să nu existe tăieri ale alocărilor pentru politica de coeziune, principala sursă de fonduri pentru România, precum și faptul că trebuie crescute sumele alocate programelor europene, pentru a ține cont de impactul inflației.
„Bugetul european pentru anul viitor trebuie să fie reflecția a ceea ce putem face mai bine, împreună, la nivel european”, a mai punctat acesta.
Social Media