Eurodeputatul Victor Negrescu, responsabilul Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European pentru Anul European al Competențelor, a reușit să introducă o serie de elemente importante în forma finală a raportului, adoptat de legislativul european, respectiv:
- recunoașterea automată și certificarea calificărilor obținute între toate statele membre;
- adaptarea curriculei în raport cu competențele și aptitudinile necesare pe piața muncii;
- flexibilizarea sistemelor de educare și formare pentru a introduce competențele necesare în viața profesională;
- accesul la sisteme de învățare pe tot parcursul vieții devine un drept;
- educația pentru cetățenie devine o competență centrală în procesul de formare.
”Pentru implementarea acestor măsuri, Uniunea Europeană și statele membre au la dispoziție miliarde de euro din planurile de redresare și reziliență și din Fondul Social European”, a anunțat Victor Negrescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European.
Legislativul european urmează să demareze discuțiile cu reprezentanții statelor membre pentru a stabili direcția în care Comisia Europeană va aborda acest nou an, care va începe la 9 mai, de Ziua Europei.
Amintim că președinta executivului european, Ursula von der Leyen a propus, în discursul său din 2022 privind starea Uniunii, ca anul 2023 să devină Anul European al Competențelor.
În cooperare cu Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, lucrătorii și întreprinderile, Comisia își propune să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții prin:
- Promovarea unor investiții în formare și perfecționare mai consistente, mai eficace și mai favorabile incluziunii pentru a valorifica întregul potențial al forței de muncă europene și pentru a sprijini tranzițiile de la un loc de muncă la altul.
- Asigurarea caracterului adecvat al competențelor în raport cu nevoile pieței forței de muncă, cooperând totodată cu partenerii sociali și cu întreprinderile.
- Corelarea aspirațiilor și a seturilor de competențe ale persoanelor cu oportunitățile de pe piața forței de muncă, în special pentru tranziția verde și digitală și pentru redresarea economică. Se va acorda o atenție deosebită activării unui număr mai mare de persoane pe piața forței de muncă, în special a femeilor și a tinerilor, cu precădere a celor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.
- Atragerea persoanelor din țări terțe cu competențele de care UE are nevoie, inclusiv prin consolidarea oportunităților de învățare și a mobilității și prin facilitarea recunoașterii calificărilor.
Social Media