În cadrul dezbaterii din Parlamentul European pe marginea summit-ului european extraordinar din 9-10 februarie, având ca temă principală migrația, eurodeputatul Victor Negrescu a atras atenția asupra faptului că dreapta populistă exploatează tema migrației cu scopul de a critica Uniunea Europeană și de a se opune aderării României la spațiul Schengen, prezentând în acest scop date false privind fluxul de migranți ilegali.
„Este posibil ca Uniunea Europeană să se confrunte în curând cu o nouă criză a migrației. Multe state membre întâmpină dificultăți în a combate traficanții și crima organizată. De asemenea, nu am reușit să oferim răspunsul dorit în statele de proveniență și avem state vecine care au transformat migrația într-o afacere. Mai mult, conform rapoartelor Comisiei Europene, sunt prea multe state membre care nu respectă nici măcar ce am stabilit împreună. Interesant este că unii din liderii țărilor care nu respectă prevederile existente, sunt cei care critică Uniunea Europeană în acest sens. De exemplu, cancelarul de dreapta al Austriei, domnul Nehammer, contrazice Comisia Europeană și se opune aderării României la spațiul Schengen în baza unor date false cu privire la migrație și ignoră incapacitatea sa în a gestiona situația”, a afirmat în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu.
Mai departe, acesta a amintit despre buna gestionare de către autoritățile române a celor peste două milioane de refugiați ucraineni care au tranzitat teritoriul României. În același timp, a evidențiat necesitatea unui sprijin sporit pentru gestionarea migrației.
„În România, după ce am fost traversați de peste două milioane de refugiați, cu mii de persoane rămase în țările noastre, nu ne plângem ca liderii populiști. Acționăm, ajutăm oamenii, sprijinim și țara de origine. De asemenea, investim mult în protecția frontierelor, dar și în oferirea unui sprijin adecvat refugiaților. Dar nu putem ignora faptul că ajutorul oferit este prea puțin. Trebuie să facem mai mult. Trebuie să acționăm foarte precis în această problemă, dar în același timp să ne pese de oameni”, a mai spus eurodeputatul.
În cadrul unei discuții în plen cu președinția suedeză a Consiliului UE și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deputații europeni și-au prezentat opiniile cu privire la modul în care pot fi abordate provocările legate de migrație cu care se confruntă Europa.
Deputații europeni au dorit să vadă rezultate în domeniul politicii de migrație și azil, după ani de discuții între statele membre în contextul creșterii numărului de sosiri neregulamentare de persoane, dintre care majoritatea nu îndeplinesc condițiile pentru a rămâne în UE.
Unii vorbitori au cerut ca frontierele să fie protejate mai eficient, de exemplu prin înființarea de garduri, inclusiv cu finanțare din fonduri europene.
Mai mulți eurodeputați s-au referit la necesitatea de a crește rata de returnare a persoanelor.
Constatând că îmbătrânirea populației europene face necesară migrația forței de muncă, mai mulți deputați europeni au pledat pentru deschiderea unor căi legale de intrare în UE. În cele din urmă, unii au subliniat că răspunsul UE la sosirea masivă a refugiaților ucraineni în urma războiului a arătat că o abordare diferită este posibilă și că migrația poate fi văzută și ca o oportunitate.
Social Media