Opiniile privind politica externă, de securitate și apărare comună, elaborate de eurodeputatul Victor Negrescu, în calitate de raportor, au fost adoptate cu largă majoritate în Comisia de Afaceri Constituționale (AFCO) din Parlamentul European (PE). Acestea cuprind, totodată, elemente importante pentru România.
Potrivit eurodeputatului, textele întăresc nevoia de a proteja flancul estic, de a intensifica cooperarea cu NATO și partenerii strategici, precum Statele Unite, și de a ne asigura că noile provocări cibernetice și tehnologice pe zona de securitate sunt combătute cu resurse adecvate.
Cu toate acestea, Victor Negrescu deplânge acțiunile dreptei politice europene în ceea ce privește susținerea României și recunoașterea rolului său în asigurarea securității europene.
„Dreapta politică europeană spune una și face alta. Astăzi, în Comisia de Afaceri Constituționale, popularii europeni au solicitat scoaterea referinței la eforturile României privind asigurarea protecției frontierelor externe ale UE și respectarea criteriilor Schengen în contextul războiului din Ucraina. Amendamentul pe care l-am propus în cadrul opiniei comisiei AFCO privind politica de securitate și apărare comună avea ca scop să recunoască rolul jucat de România, în situația în care țara noastră, deși nu este un stat membru al spațiului Schengen, are cea mai lungă frontieră cu Ucraina și a demonstrat aplicarea și respectarea deplină a acquis-ului Schengen, în ciuda situației dificile cu care ne-am confruntat. De altfel, în discuțiile purtate pe acest subiect în comisia de resort, am subliniat faptul că, în prezent, capacitatea de securitate și de apărare a UE în zona flancului estic este amputată de faptul că România nu este în spațiul Schengen, iar eforturile pentru menținerea rutelor comerciale și a celor destinate reconstrucției Ucrainei sunt afectate de acest lucru”, explică eurodeputatul social-democrat.
În context, Victor Negrescu prezintă textul amendamentului cu modificarea făcută în ceea ce privește România:
„ – întrucât o atenție specială ar trebui să fie dată protecției frontierelor externe ale UE; evidențiază esențialul rolul spațiului Schengen în asigurarea protecției și controlului la frontieră; subliniază faptul că, în contextul războiului din Ucraina, țările din prima linie, (partea din text scoasă la inițiativa PPE: <<cum ar fi România>>), au demonstrat aplicarea deplină a acquis-ul Schengen, contribuind la protecția frontierelor externe ale UE.”
În acest context, eurodeputatul menționează existența a numeroase texte ale legislativului european în care se menționează nume de țări, iar eforturile făcute de România privind protecția frontierei externe a UE au fost subliniate de mulți decidenți europeni.
Social Media