Îmbunătățirea planurilor naționale de redresare și reziliență va fi posibilă datorită unui amendament al eurodeputatului Victor Negrescu

Parlamentul European a validat, printr-un vot covârșitor, raportul privind includerea programului suport pentru sectorul energetic, REPowerEU, în planurile de redresare și reziliență, permițând, totodată, modificarea cu rapiditate a acestora pentru a le adapta la provocările generate de războiul din Ucraina. Optimizarea planurilor va fi posibilă grație amendamentului depus de eurodeputatul Victor Negrescu, împreună cu colegul său Dan Nica, și aprobat anterior votului din Parlamentul European de Comisia pentru Bugete în care este membru.

„Parlamentul European arată că susține nevoia de a adapta planurile de redresare și reziliență la actualul context și recunoaște faptul că noile provocări au afectat capacitatea de implementare a planurilor naționale, așa cum au fost ele redactate anterior. Practic, o majoritate categorică din legislativul european susține nevoia de optimizare a planurilor, confirmând solicitările justificate făcute în repetate rânduri de reprezentanții Partidului Social Democrat”, a transmis Victor Negrescu.

Modificarea cu rapiditate a planurilor naționale de redresare și reziliență va contribui și la scurtarea termenului în care Comisia Europeană va analiza modificările solicitate de statele membre. De asemenea, ajută România la îndeplinirea obligațiilor sale în vederea accesării fondurilor europene disponibile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Ținând cont că actualul context caracterizat de inflație ridicată și de creșterea prețurilor îi afectează cel mai mult pe cetățenii europeni care se află în sărăcie energetică, eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat ca măsurile incluse în capitolul REPowerEU să acorde un grad corespunzător de prioritate nevoilor acestora, astfel încât răspunsul nostru să conducă la reducerea vulnerabilităților în apropierea iernii.

De asemenea, s-a asigurat că prin capitolul dedicat REPowerEU vom avea măsuri care să contribuie la îmbunătățirea eficienței energetice și, în acest sens, a inclus referințe la scheme de investiții adresate în mod special gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.

„Regulamentul, în forma propusă de legislativul european, urmează să fie negociat cu Consiliul unde sperăm ca toți raportorii Parlamentului European să lucreze în interesul statelor membre și al României, susținând acest punct important pentru implementarea planurilor de redresare și reziliență. Prioritățile generale ale acestui mecanism rămân neschimbate, iar această flexibilitate facilitează implementarea, în termenul dat, a obiectivelor comune setate la nivel european”, a mai spus eurodeputatul Victor Negrescu.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale