Eurodeputatul Victor Negrescu prezintă trei scenarii privind aderarea României la spațiul Schengen, după intensificarea contactelor cu decidenți olandezi

Eurodeputatul Victor Negrescu, inițiator al campaniilor #RomâniaCereSchengen și #RomâniiMerităînSchengen, a prezentat trei scenarii privind aderarea României la spațiul Schengen.

Reprezentantul României în Parlamentul European a intensificat în ultimele săptămâni contactele cu parlamentari și decidenți olandezi pentru a-i convinge să susțină acest obiectiv al României, îndemnându-i să inițieze o nouă rezoluție în Parlamentul olandez pentru sprijinirea țării noastre la spațiul de liberă circulație.

Anterior, într-o rezoluție non-legislativă, dar cu rol de declarație politică, adoptată cu o majoritate covârșitoare, Parlamentul European a afirmat că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Potrivit eurodeputaților, acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Potrivit informațiilor obținute de Victor Negrescu de la aceștia, cele trei scenarii cuprind următoarele detalii:

Primul scenariu prevede un vot pentru aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie.

Eurodeputatul a apreciat că Olanda va vota în favoarea aderării, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziție clară, dar că va impune condiționalități și anume ca executivul european să elaboreze un mecanism de monitorizare special în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spațiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate.

Victor Negrescu anticipează că este posibil ca aceste condiționalități să fie susținute și de alte state membre.

”Scenariul abținerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abținerea ca o înfrângere pe care nu și-o permit în contextul actual”, a opinat europarlamentarul.

Al doilea scenariu: Conform informațiilor transmise lui Victor Negrescu de către parlamentarii olandezi, votul urmează să fie reprogramat pentru o sesiune extraordinară, care poate avea loc chiar în cursul acestui an, pentru a aștepta concluziile ultimului raport MCV și avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției, luându-se în calcul inclusiv decuplarea Bulgariei de România.

În acest caz, eurodeputatul român consideră că ”intrarea țării noastre în spațiul Schengen este în continuare condiționată de criterii care nu au nicio legătură cu dispozițiile acquis-ului Schengen.”

Cel de-al treilea scenariu presupune că o decizie referitoare la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen să fie reprogramată pentru anul viitor, având în vedere finalizarea alegerilor provinciale din Regatul Țărilor de Jos din martie 2023.

”Un scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croației în spațiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an. Mai mult, cele mai recente sondaje arată o scădere a popularității partidelor aflate la putere în Olanda iar, o eventuală înfrângere, ar putea precipita căderea guvernului”, a subliniat eurodeputatul.

Victor Negrescu a punctat că aceste scenarii de lucru pot suferi modificări în funcție de evoluțiile politice și electorale din Olanda.

Europarlamentarul a reiterat apelul său la unitate și responsabilitate către toate forțele politice din România în vederea atingerii acestui obiectiv important pentru țara noastră și le invită să se implice mai mult în acest sens, considerând că non-combatul aduce deservicii României. 

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale