Europarlamentarul Victor Negrescu a participat la cea de-a 30-a ediție a ”Topului Naţional al Firmelor Private din România”, organizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR), la 2 noiembrie, la Ateneul Român.
Acest moment i-a oferit prilejul eurodeputatului să prezinte o parte din acțiunile pe care le-a realizat în sprijinul IMM-urilor, de la obținerea de fonduri suplimentare în bugetul european, din calitatea de raportor alternativ pentru bugetele europene pe anii 2022 și 2023, până la dezvoltarea educației antreprenoriale.
”A fi antreprenor nu este tocmai ușor. Vă confruntați cu foarte multe provocări. Trebuie să investim mai mult pe zona de educație antreprenorială. În ultima perioadă am lucrat împreună cu Florin Jianu, cu colegii din Consiliul Național al IMM-urilor în a contura la nivel european de antreprenoriat, coerent. Am generat un proiect-pilot în valoare de câteva milioane de euro care urmează să devină realitate la finalul acestui an. Se va crea o platformă online cu sprijinul Comisiei Europene prin care antreprenorii mai tineri sau mai puțin tineri pot avea acces la mentorat, la consultanță, la un sprijin direct din partea experților europeni în așa fel încât să profităm cu toții de tot ce înseamnă acest spațiu european. De asemenea, împreună cu Consiliul Național al IMM-urilor am lucrat îndeaproape pentru mai multe elemente. Astăzi, patronatele din România stau la masa Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru că, la un moment dat, când se scria acest Plan de Redresare și Reziliență, dumneavoastră, alături de noi, ați avut curajul să vă luptați pentru crearea unui Consiliu de Monitorizare a PNRR la care să participe partenerii sociali”, a subliniat reprezentatul României în Parlamentul European.
Eurodeputatul a amintit și de o dezbatere despre schimbarea Regulamentului pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, desfășurată în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, precum și de amendamentul pe care l-a formulat, care “permite nu doar optimizarea, ci efectiv amendarea planului într-un termen foarte scurt, de aproximativ 30 de zile în așa fel încât să introducem granturi pentru IMM-uri. Ar fi normal ca în PNRR, dacă vorbim de viitor, de economie, să avem și resurse consistente pentru IMM-uri, atât de la bugetul de stat, cât și din zona de fonduri europene”, a susținut Victor Negrescu.
În decursul activității sale, reprezentantul României în Parlamentul European a susținut inițiativa de a înființa un program european destinat creării a 1 milion de noi start-up-uri la nivel european.
Astfel, Comisia Europeană a preluat această propunere și, într-un eveniment co-organizat de eurodeputatul Victor Negrescu, instituția a făcut publică intenția de a stabili un program pentru 1 milion de noi antreprenori la nivel european prin care vor căuta să sprijine inițiativa privată în toate statele membre.
De altfel, Victor Negrescu este cel care a depus amendamentele în bugetul european pentru a crește fondurile alocate IMM-urilor în bugetul european, astfel că, atât pentru bugetul de anul acesta, cât și pentru bugetul european de anul viitor, vor exista fonduri suplimentare la nivel european pentru programele manageriate de Comisia Europeană, destinate IMM-urilor.
Peste 90% din companiile europene şi româneşti sunt IMM-uri, iar acestea contribuie cu peste jumătate din PIB-ul european.
Social Media