Pentru prima dată, Parlamentul European a găzduit evenimentul Ziua Sectorului Digital Românesc (Romanian Digital Day), la inițiativa europarlamentarului Victor Negrescu, cu sprijinul Grupului S&D din Parlamentul European.
În contextul provocărilor actuale, dezbaterile din cadrul evenimentului au adus în prim plan importanța integrării transformării digitale la nivel european într-o manieră eficientă și incluzivă. Totodată, rolul României în acest domeniu-cheie a fost evidențiat într-un format inedit, compus dintr-o sesiune de deschidere și trei paneluri tematice, coordonate de actori relevanți din sectorul digital românesc și moderate de reprezentanți ale unor publicații străine cu prestigiu, respectiv The Parliament Magazine, Euronews și Euractiv.
Europarlamentarul Victor Negrescu a avut inițiativa organizării acestui eveniment centrat pe una dintre prioritățile majore ale Uniunii Europene, sectorul digital, aducând împreună reprezentanți din partea Comisiei Europene, Parlamentului European, Guvernului și Parlamentului României, dar și cei mai relevanți actori în domeniul digital din România, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile.
În cadrul evenimentului, reprezentantul României în legislativul european a punctat importanța sectorului digital la nivel național și poziționarea țării noastre în dezbaterea europeană, subliniind, totodată, oportunitățile europene prin care România poate cuantifica potențialul său de creștere.
“Sectorul digital este unul dintre pilonii de bază ai dezvoltării economice a României, contribuind cu peste 6% la PIB-ul României, cu o creștere rapidă în ultimii ani, ce ne plasează pe primele locuri din regiune în această industrie. Din păcate, în pofida potențialului, sectorul digital din România nu este suficient de conectat la dezbaterea europeană și nu profită pe deplin de toate oportunitățile, inclusiv cele financiare, disponibile la nivelul Uniunii Europene. Această situație m-a determinat să organizez la Bruxelles prima ediție a Romanian Digital Day (Ziua Sectorului Digital Românesc), cu sprijinul grupului S&D. În cadrul acestui eveniment le-am oferit prilejul actorilor din sectorul digital românesc de a-și expune la Bruxelles punctele de vedere, de a prezenta inițiativele inovative și eficiente pe care le-au implementat, precum și de a interacționa cu reprezentanți de marcă ai instituțiilor europene și autorităților publice din România”, a declarat, în cadrul Romanian Digital Day, europarlamentarul Victor Negrescu (S&D), organizator al evenimentului și deținător, în anul 2015, al premiului “Europarlamentarul Anului pentru Agenda Digitală”.
În cadrul primului panel, dedicat educației digitale și inovației, Ana-Maria Stancu, CEO al Bucharest Promo Robots și fondator al Robohub, a subliniat necesitatea adaptării industriei la schimbările structurale din prezent și a evidențiat faptul că ideile românești pot contribui la dezvoltarea și scalarea unor soluții europene comune în domeniile educației digitale și inovației.
Cel de-al doilea panel, dedicat dezvoltării regionale a sectorului digital, a vizat sinergiile dintre actorii ecosistemului digital, prin intermediul cărora pot fi create comunități de inovatori digitali și pot fi consolidate capacitățile pentru digitalizare. Bianca Muntean, coordonatoare a Transilvania Digital Innovation Hub, a subliniat, în intervenția sa, faptul că România este o țară a contrastelor, excelența nucleelor de inovare fiind umbrită de indicatori slabi în statisticile DESI, fiind necesare mai multe demersuri pentru dezvoltarea strategică a campionilor digitali naționali.
Elaborarea politicilor și oportunitățile de investiții au fost discutate în cadrul celui de-al treilea panel, coordonat de către Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, singura organizație reprezentativă pentru IMM-uri la nivel național. Acesta a subliniat, în intervenția sa, importanța oportunității de a aduce în fața Europei modelele de bună practică românești, punând accent pe propunerile de politici publice care să contribuie la dezvoltarea ecosistemului european.
Printre vorbitorii prezenți la eveniment s-au numărat Bogdan-Gruia Ivan, vicepreședintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Antoaneta Angelova-Krasteva, Directorul responsabil pentru Inovare, Educație Digitală și Cooperare Internațională, din cadrul DG EAC al Comisiei Europene, Anthony Whelan, consilierul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe zona digitală, Normunds Poppens, Director General Adjunct din cadrul DG REGIO al Comisiei Europene, Thibaut Kleiner, Director pentru Strategii de Politici în cadrul DG CNECT al Comisiei Europene, Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Eva Kaili, vicepreședinta Parlamentului European, europarlamentarul Alex Agius Saliba, vicepreședinte al S&D pentru domeniul digital, inovare și inteligență artificială, eurodeputații Dan Nica și Cristian Bușoi, Dragoș Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Alina Ujupan, membră a cabinetului vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, precum și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Social Media