Retrospectivă / Victor Negrescu: Bilanțul realizărilor în primele șase luni din cel de-al treilea mandat de europarlamentar

„Dragi prieteni,

Vă mulțumesc sincer pentru susținerea dumneavoastră și vă asigur de dorința mea în a continua să arăt că România poate, prin profesionalism, să fie mai puternică în Uniunea Europeană și la nivel internațional. Este nevoie în primul rând să reconstruim încrederea unii în alții, să consolidăm democrația românească și să ne definim împreună speranțele și obiectivele de viitor. Sunt încrezător că putem face aceste lucruri, împreună. Dar până atunci, vă îndemn să profităm de momentele de liniște oferite de sărbătorile de final de an, urându-vă tuturor un sincer și călduros ”La Mulți Ani!” Aveți grijă de dumneavoastră, de cei dragi și nu uitați de cei din jur care au nevoie de ajutorul nostru!”

Victor Negrescu

– Alegerea ca vicepreședinte al Parlamentului European, obținerea unui buget solid pentru 2025, eforturi susținute pentru aderarea României la spațiul Schengen, crearea primului intergrup la nivelul legislativului european dedicat educației și demersuri pentru susținerea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană –

„Primele șase luni ale celui de-al treilea mandat în Parlamentul European au însemnat muncă intensă, rezultate concrete și eforturi susținute pentru ca vocea României să fie auzită și respectată în Uniunea Europeană”, a declarat Victor Negrescu.

Realizări remarcabile, cu anvergură europeană

Victor Negrescu și-a consolidat poziția la nivel european , fiind ales vicepreședinte al Parlamentului European cu 394 de voturi. Printre responsabilitățile sale se regăsindu-se, lupta împotriva corupției și politicile în materie de transparență, gestionarea relațiilor cu Republica Moldova, relația cu partenerii sociali, cu organizațiile internaționale non-militare, Organizația Mondială a Comerțului și Organizația Internațională pentru Muncă, precum și cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene, supervizarea panelului pentru viitorul științei și tehnologiei, reprezentarea legislativul european în cadrul Sistemului European de Evaluare a Strategiilor și a Politicilor și membru în Grupul de lucru pentru comunicare, informare și cercetare.

 “Sunt onorat să reprezint România într-o poziție atât de importantă la nivelul Parlamentului European. Voi căuta să fiu mai mult decât un vicepreședinte al legislativului european, voi continua să fiu o voce puternică pentru români la nivelul instituțiilor europene pentru că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să demonstrăm că putem conta și ne putem impune, cu profesionalism, punctele de vedere. M-am prezentat în fața parlamentarilor europeni cu trei priorități clare: democratizarea și deschiderea Parlamentului European către cetățeni, respect față de toți eurodeputații din toate statele membre și întărirea rolului legislativului în procesul decizional european” – Victor Negrescu.

Bugetul UE 2025: Negociat de Victor Negrescu și adoptat cu o largă majoritate de Parlamentul European

Ca negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene, a salvat 1,52 miliarde de euro propuse spre reducere de Consiliu și a obținut un buget anual de aproape 200 de miliarde de euro, fiind primul buget adoptat după revizuirea cadrului financiar multianual și care va servi priorităților noului Parlament European și a noii Comisii Europene. 

Printre prioritățile finanțate se regăsesc:

  • 422 milioane de euro în plus pentru educație și tineret;
  • 45 milioane de euro pentru cercetare, inovare și sănătate;
  • 30 milioane de euro în plus pentru tinerii fermieri;
  • 10 milioane de euro pentru extinderea Schengen cu România și Bulgaria;
  • 6 milioane de euro pentru mobilitate militară;
  • 50 milioane de euro destinate ajutorului umanitar.

“Prin obținerea acestui buget european record am demonstrat că prin profesionalism și cu argumentele bune poți impune ideile în care crezi și obține consensul necesar la nivel european. Am creionat un buget al UE axat pe investiții dar și pe răspunsuri și măsuri concrete destinate să ajute la dezvoltarea economiei și creșterea nivelul de trai al populației. Aceasta a fost intenția pe care am avut-o din start și pe care am reușit să o livrez cu ajutorul colegilor mei din Grupul S&D și din Parlamentul European. Totodată, am insistat pe simplificarea accesării fondurilor europene, creșterea prefinanțărilor dar și accelerarea ritmului de implementare a programelor pentru ca aceste sume să se regăsească rapid în economia reală și în buzunarele oamenilor”, a declarat Victor Negrescu.

România intră deplin în Schengen la 1 ianuarie 2025. Acest obiectiv a fost prioritar în acțiunile lui Victor Negrescu

Victor Negrescu a făcut din aderarea României la spațiul Schengen o prioritate în cadrul activității sale politice la nivel european. Un obiectiv la care a contribuit activ în ultimii ani prin acţiunile şi demersurile realizate: rezoluţii iniţiate la nivelul Parlamentului European, întâlniri cu oficialii europeni care puteau influența decizia, inițierea și promovarea de petiţii, modificări aduse legislaţiei europene şi obținerea de alocări bugetare suplimentare. 

“Aderarea completă a României la spațiul Schengen este un mare succes pentru țara noastră după mai bine de 13 ani de așteptare de când respectăm toate criteriile prevăzute în acquis-ul Schengen. Este crucial pentru țara noastră să profite de acest moment pentru a maximiza beneficiile apartenenței la spațiul Schengen. Mă bucur că am reușit să contribuim la atingerea acestui obiectiv și prin numeroasele mele demersuri realizate în calitate de europarlamentar și că, prin prisma rolului meu de consilier onorific al prim-ministrului, mi s-a oferit oportunitatea să urmăresc și să fiu implicat în acest proces de aderare la spațiul Schengen până la final” – Victor Negrescu.

Eforturile realizate de Victor Negrescu în ultimul deceniu pentru aderarea deplină a României la Schengen sunt prezentate aici.

EP Plenary session.- Voting session

Sprijinirea Republicii Moldova

Victor Negrescu este un susținător activ și constant al parcursului european al Republicii Moldova:

  • A inițiat demersuri pentru deschiderea unui birou de legătură al Parlamentului European în Moldova, obținând sprijinul legislativului de la Bruxelles;
  • A amendat actele legislative adoptate de Parlamentul European cu privire la Republica Moldova, a interpelat Comisia Europeană cu privire la sprijinul acordat Republicii Moldova;
  • În calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE al anului 2025, a obținut fonduri suplimentare dedicate Republicii Moldova;
  • A realizat o serie de consultări cu oficialii moldoveni la Bruxelles și la Chișinău, în contextul demarării procesului de integrare europeană.

Combaterea corupției și transparența

Negrescu a devenit primul vicepreședinte ce are în atribuții lupta împotriva corupției și politicile de transparență, iar la propunerea sa Biroul Parlamentului European a hotărât actualizarea mecanismelor de luptă anticorupție, inclusiv semnarea unui acord de colaborare cu Parchetul European, care va facilita investigarea cazurilor de corupție. Totodată, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE al anului 2025 a obținut finanțări suplimentare pentru consolidarea agențiilor europene din domeniul polițienesc și al justiției.

Educația – o constantă în activitatea eurodeputatului

Victor Negrescu a inițiat primul intergrup din Parlamentul European dedicat educației și competențelor, demers susținut de peste 100 de eurodeputați. Printre obiectivele intergrupului se numără accesul egal la educație, promovarea competențelor digitale și ecologice și sprijinirea mobilității în învățământul profesional.

„Un alt obiectiv atins în Parlamentul European! Am reușit să conving grupurile politice din legislativul european să fie de acord cu crearea unui intergrup dedicat educației și competențelor. Prioritățile Intergrupului pentru Viitorul Educației și Competențelor pentru o Europă Competitivă includ facilitarea dialogului cu actorii-cheie din domeniu, dezvoltarea de strategii europene în acest sens, influențarea legislației europene și a bugetului UE în domeniu, precum și construirea de alianțe politice europene pentru promovarea temelor esențiale legate de educație” – Victor Negrescu.

Prin intermediul acestui intergrup, europarlamentarul va juca un rol esențial în conturarea Spațiului European al Educației, facilitând dialogul între Parlamentul European și părțile interesate din domeniul educației: angajatori, instituții de învățământ și autorități locale.

Cooperarea UE – Regatul Unit

În timpul negocierile privind Brexitul Victor Negrescu a fost ferm în a sublinia importanța drepturilor tuturor cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit, subliniind faptul că cei aproape 6 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit, dintre care 1 milion sunt români, merită să fie tratați corect și să beneficieze de întregul suport al autorităților europene, britanice și naționale. 

Începând de anul viitor, urmează schimbări importante privind călătoriile, reședința și schimburile comerciale. În acest context, în calitate de Vicepreședinte al Parlamentului European, a participat la evenimentul organizat de Delegația Uniunii Europene dedicat întăririi cooperării dintre UE și UK și susținerii participării civice a cetățenilor europeni din Marea Britanie, subliniind importanța asumării unui rol activ în societate din partea diasporei europene.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale