Victor Negrescu a solicitat în Parlamentul European sprijin pentru ca România să-și maximizeze rolul strategic și potențialul resurselor naturale

În intervenția sa în plenul Parlamentului European, eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu a subliniat importanța consolidării parteneriatului transatlantic între Uniunea Europeană și Statele Unite „la toate nivelurile”, pentru a securiza materiile prime critice și lanțurile de aprovizionare, având în vedere „competiția globală generată de statele nedemocratice”.

Acest demers include „pregătirea comună pentru provocările ridicate de noile tranziții economice și tehnologice”, eurodeputatul susținând că „viitorul economiilor depinde de accesul la materii prime și minerale esențiale”.

Totodată, a mai spus reprezentantul României în Parlamentul European, „trebuie să ne asigurăm că toate țările europene au acces la oportunitățile oferite de aceste materiale.” El a pledat pentru dezvoltarea capacităților de explorare și exploatare în statele membre care dispun de astfel de resurse.

În contextul acestui apel la acțiune, Negrescu a evidențiat oportunitatea semnificativă pe care România o are în maximizarea rolului său strategic și a potențialului resurselor naturale. El a solicitat, astfel, un plus de flexibilitate și sprijin pentru ca țara să-și valorifice șansa în acest sens.

Cu privire la protejarea lanțurilor de aprovizionare, eurodeputatul social-democrat a evidențiat necesitatea dezvoltării capacităților de producție în Europa, subliniind importanța protejării împotriva concurenței neloiale a competitorilor globali nedemocratici. El a argumentat că parteneriatul cu Statele Unite reprezintă „o soluție adecvată” în acest sens și a îndemnat la accelerarea procesului, pledând în același timp pentru transparență și deschidere în atingerea obiectivelor comune.

În iulie, Consiliul a adoptat o decizie de autorizare a Comisiei să deschidă negocieri, în numele UE, cu Statele Unite ale Americii pentru un acord privind mineralele și directivele de negociere aferente.

Acest acord urmărește să consolideze lanțurile de aprovizionare cu minerale critice și să atenueze unele dintre repercusiunile negative ale Legii privind reducerea inflației (IRA) a SUA asupra industriei UE.

Acordul privind mineralele critice va fi esențial pentru diversificarea lanțurilor internaționale de aprovizionare cu minerale critice. Acesta va contribui, de asemenea, la consolidarea cooperării noastre în contextul tranziției verzi. Acordul va acorda UE un statut echivalent cu cel al partenerilor SUA la acordurile de liber schimb în scopul creditului pentru vehicule nepoluante în temeiul IRA a SUA.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale