În intervenția avută în luna noiembrie în plenul Parlamentului European, eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu a solicitat măsuri europene pentru ca procesul de digitalizare să asigure protecția online a tinerilor și copiilor.
„Internetul trebuie să fie un spațiu sigur pentru copiii noștri. Trebuie să găsim un echilibru între oportunitățile și libertatea oferită de mediul online și provocările legate de internet. Ce este ilegal în societate trebuie să fie ilegal și în spațiul online. Nu mai putem tolera să cadă victime agresiunilor online copiii noștri; să fie manipulați de persoane rău intenționate sau să fie supuși unui conținut inadecvat, iar datele lor să fie folosite ilegal”, a susținut Victor Negrescu.
Așa cum a prevăzut și în raportul său privind digitalizarea educației, aprobat de Parlamentul European, eurodeputatul continuă să sublinieze faptul că este nevoie „de o digitalizare prietenoasă cu tinerii și copiii”.
„Prin educație digitală, instrumente adaptate copiilor, consiliere și mecanisme de suport, dar mai ales prin responsabilizarea platformelor digitale și a furnizorilor de internet, putem face ca spațiul digital să fie din nou sigur”, a arătat acesta.
Victor Negrescu a susținut, prin urmare, adoptarea de măsuri la nivel european pentru a răspunde provocărilor enumerate.
„Copiii sunt în mod natural atrași de inovație și nu-i putem ține departe de tehnologie, însă este de datoria noastră să le explicăm cum pot să folosească internetul în interesul lor, într-o manieră sigură, plăcută și chiar utilă. Cu siguranță, acționând la nivel european, putem găsi soluții la toate aceste provocări”, a conchis reprezentantul României în Parlamentul European.
În mai 2022, Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie europeană pentru un internet mai bun pentru copii (Better Internet for Kids – BIK+), cu scopul de a îmbunătăți serviciile digitale adaptate vârstei și de a se asigura că fiecare copil este protejat, capacitat și respectat online. Aceasta este componenta digitală a Strategiei cuprinzătoare a UE privind drepturile copilului, elaborată de Comisie, și reflectă principiul digital „Protejarea și capacitarea copiilor și a tinerilor în mediul online”.
BIK+ se întemeiază pe trei piloni principali:
- Experiențe digitale sigure vizând protejarea copiilor de conținuturile, de comportamentele și de riscurile online care sunt dăunătoare și ilegale, precum și îmbunătățirea bunăstării acestora grație unui mediu digital sigur și adaptat vârstei.
- Capacitarea digitală, astfel încât copiii să dobândească aptitudinile și competențele necesare pentru a face alegeri în cunoștință de cauză și pentru a se exprima în mediul online în condiții de siguranță și în mod responsabil.
- Participarea activă și respectul față de copii, oferindu-le posibilitatea de a se exprima în mediul digital, cu mai multe activități conduse de copii pentru a promova experiențe digitale inovatoare și creative care să fie sigure.
Pentru a pune în aplicare acești piloni principali, Comisia a invitat statele membre și sectorul de activitate relevant să se ralieze obiectivelor sale și să sprijine acțiunile conexe.
Social Media