Eurodeputatul Victor Negrescu a lansat un apel la adresa liderilor UE de a sprijini aderarea României și Bulgariei la Schengen până la capăt, prin organizarea unui vot până la sfârșitul anului, pentru a demonstra că respectarea regulilor în UE dă roade.
Europarlamentarul a avut o intervenție în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European la care a participat prim-ministrul Bulgariei, Nikolai Denkov, ocazie cu care a reiterat că ”România și Bulgaria merită să fie acceptate în spațiul Schengen, iar acest lucru trebuie să se întâmple necondiționat și imediat”.
”Este inacceptabil ca țările noastre să fie lăsate în afara acestui spațiu, în condițiile în care îndeplinim toate criteriile Schengen și am protejat în mod eficient frontierele europene timp de atâția ani”, a precizat eurodeputatul român.
El a amintit că cele două țări se află într-o regiune cu ”multe sensibilități socio-politice” și au apărat ”întotdeauna valorile europene și coeziunea Uniunii noastre”.
”Am făcut acest lucru în perioadele dificile din Balcanii de Vest, am ajutat la construirea unei regiuni sigure a Mării Negre, menținând în același timp o relație bună cu Turcia, Georgia și cu țările din zonă, și o dovedim, încă o dată, astăzi, prin sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova”, a detaliat Negrescu.
Așadar, ”România și Bulgaria nu sunt state membre de rang secund, iar oamenii ar trebui să înceteze să ne privească în acest fel”.
În cadrul dezbaterii, eurodeputatul a reiterat solicitarea, exprimată în repetate rânduri inclusiv prin rezoluțiile legislativului european, de a pune capăt, odată pentru totdeauna, discriminării cetățenilor români și bulgari și a cerut Consiliului să organizeze un vot privind aderarea celor două țări la spațiul de liberă circulație până la finalul acestui an.
Totodată, Victor Negrescu a prezentat, la Viena, reprezentanților guvernului austriac, un document-sinteză destinat cancelarului federal al Austriei, Karl Nehammer, în cadrul căruia a arătat rolul important și constructiv pe care România îl are și îl poate juca în spațiul Schengen, consolidând protecția frontierelor externe și îmbunătățind funcționarea zonei de liberă circulație.
Social Media