Din plenul PE, Victor Negrescu solicită “începerea rapidă” a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE și interconectarea cu România prin fonduri europene

Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în cadrul primei sesiuni plenare a lunii octombrie, începerea rapidă a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și susținerea financiară de către UE a proiectelor de interconectare dintre Republica Moldova și România.

“Republica Moldova este pregătită să facă pasul înainte spre Uniunea Europeană, iar acest lucru trebuie confirmat printr-un raport pozitiv în această toamnă al Comisiei Europene, care să dea startul rapid negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a afirmat Negrescu, luând cuvântul la pupitrul hemicilului Parlamentului European în cadrul unei dezbateri dedicate acestui subiect.

Ulterior dezbaterii, plenul Parlamentului European a votat cu largă majoritate – 448 voturi pentru, 45 împotrivă și 43 abțineri – o rezoluție prin care solicită Consiliului European și Comisiei Europene începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul acestui an.

În plen, europarlamentarul Victor Negrescu a subliniat că “cetățenii din Republica Moldova așteaptă acest mesaj de sprijin din partea Uniunii Europene, în contextul dificil pe care îl trăiesc, întrucât implementarea următorului pachet de reforme necesare va fi dificilă și costisitoare”.

Potrivit rezoluției adoptate, guvernul moldovean și-a demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare, adăugând că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică.

Totodată, a pledat Victor Negrescu, este nevoie de suplimentarea fondurilor europene pentru Republica Moldova, inclusiv prin alocarea fondurilor de preaderare.

Reprezentantul României în Parlamentul European a precizat că trebuie susținute financiar toate proiectele de interconectare dintre Republica Moldova, Uniunea Europeană și România.

“Aceasta înseamnă că toate demersurile prin care se creează noi legături economice, în domeniul energiei sau al culturii și educației, prin care se limitează influența Federației Ruse, reprezintă soluții reale pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. După zeci de ani de propagandă, bătălia pentru mintea și valorile moldovenilor încă se poartă. Haideți să o câștigăm definitiv!”, a conchis Victor Negrescu.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale