Europarlamentarul român Victor Negrescu a prezentat, în Comisia pentru Afaceri Constituționale (AFCO) din Parlamentul European, raportul prin care se definește obligativitatea principiului cooperării loiale în procesul decizional european, se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României la spațiul Schengen, se limitează amânarea deciziilor de către Consiliu și se propune o procedură legislativă specială și simplificată atunci când mecanismele interinstituționale nu sunt funcționale.
În cadrul raportului, acesta prezintă o serie de cazuri relevante din punct de vedere politic în care Consiliul nu s-a angrenat într-o cooperare reciprocă sinceră, evidențiind prin aceste exemple unde și cum procedura specială este aplicabilă. Dispozițiile Tratatului privind procedurile de legiferare se referă în mod expres la implicarea instituțiilor și nivelul de participare a acestora.
Cu toate acestea, în unele cazuri, cum ar fi propunerea privind dreptul de anchetă și acordul Schengen, în ceea ce privește situația referitoare la aderarea României și Bulgariei, este clar că nu au existat negocieri serioase între Parlament și Consiliul, ceea ce arată dificultatea de a determina limitele exacte ale obligațiilor de loialitate și a drepturilor și competențelor instituțiilor.
Astfel, prin acest raport se creează o bază juridică care să ofere sprijin României în perspectiva unui nou vot la nivelul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne sau în contextul unei acțiuni la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
În acest sens, raportul eurodeputatului român:
- definește juridic principiul cooperării loiale;
- cere justificarea legală a veto-urilor în baza tratatelor europene și a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene;
- impune limitarea în timp a formulării unei poziții a Consiliului UE;
- dispune introducerea unor mecanisme legislative speciale atunci când există un conflict de natură interinstituțională putând merge până la schimbarea procedurii de vot din cadrul Consiliului UE sau la impunerea unui aviz al Parlamentului European.
Raportul urmează să fie votat la finalul lunii noiembrie în cadrul Comisiei pentru Afaceri Constituționale, înainte de votul prevăzut în decembrie la nivelul Consiliului UE.
Social Media