PE își reia activitatea cu obiectivul de a adopta bugetul UE pentru 2024. Victor Negrescu urmărește obținerea fondurilor necesare pentru securizarea frontierelor în vederea aderării României la Schengen

Eurodeputatul Victor Negrescu își propune adoptarea unui buget ambițios al UE pentru anul 2024, ce va avea în centrul obiectivelor sale fonduri necesare pentru securizarea frontierelor pentru ca România să adere la spațiul Schengen.

Parlamentul European și-a reluat activitatea cu o agendă plină, având drept țintă, printre altele, ca bugetul UE pentru 2024 să fie adoptat în termen util astfel încât să fie asigurată o finanțare fără întreruperi a implementării programelor europene.

În acest context, Victor Negrescu urmărește asigurarea finanțării rețelelor de transport și comunicații din zonele periferice ale UE, precum cele din țara noastră.

Printre obiectivele pe care eurodeputatul le mai are în vedere se numără și: sprijinirea fermierilor care se confruntă cu provocări determinate de războiul ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și de seceta pedologică, sprijinirea Ucrainei și a țărilor aflate în proximitate, printre care și România, dezvoltarea capacităților UE de răspuns la dezastre sau crize, în contextul în care calamitățile naturale precum incendiile sau inundațiile devin din ce în ce mai violente, exemplu în acest sens fiind situațiile din Grecia sau Slovenia, sprijinirea Republicii Moldova.

Totodată, în contextul inflației, Victor Negrescu, din poziția de membru al Comisiei pentru bugete și al Comisiei pentru control bugetar, consideră că este nevoie de o revizuire reală a bugetului european pe termen lung pentru a înlesni gestionarea crizelor multidimensionale cu care se confruntă Uniunea Europeană și vecinătatea acesteia.

Amintim că executivul european a propus la începutul lunii iunie un buget anul al UE în valoare de 189,3 miliarde de euro pentru 2024. Bugetul va fi completat cu plăți estimate la 113 miliarde de euro pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare post-pandemie al UE.

În aceeași lună, Comisia Europeană a prezentat o propunere de consolidare a bugetului UE pe termen lung pentru a face față celor mai urgente provocări, precum sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, gestionarea fluxului migratoriu și promovarea competitivității europene printr-o platformă europeană pentru tehnologii strategice (STEP).

Pentru a se asigura că UE dispune de resursele necesare pentru a continua să facă față provocărilor actuale și viitoare, este esențial să se ajungă la timp la un acord asupra bugetului pentru 2024 și asupra măsurilor privind bugetul pe termen lung al UE.

Așadar, negocierile dintre statele membre și legislativul european, inclusiv aprobarea Parlamentului European, trebuie să se încheie înainte de sfârșitul anului, având în vedere că presiunile bugetare se vor materializa în 2024.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale