– În cadrul raportului, Victor Negrescu a venit cu soluții legale astfel încât veto-ul Austriei privind intrarea României în Schengen să poată fi invalidat –
Raportul eurodeputatului Victor Negrescu prin care se propune justificarea legală a voturilor din Consiliu, limitarea în timp privind deciziile recomandate de Comisie și Parlamentul European și, în consecință, invalidarea veto-ului Austriei privind intrarea României în spațiul Schengen a fost înregistrat oficial la Parlamentul European.
Documentul întocmit de europarlamentar în calitatea sa de raportor al Comisiei pentru afaceri constituționale din Parlamentul European face trimitere explicită la situația României și Bulgariei privind aderarea la spațiul de liberă circulație, speță în care Consiliul Uniunii Europene a sfidat prevederile tratatelor privind cooperarea onestă prin tergiversarea punerii în aplicare a recomandărilor primite de la instituțiile europene responsabile, precum și prin lipsa unei justificări juridice valide a veto-ului Austriei.
Victor Negrescu menționează în raportul său o serie de soluții pentru a îmbunătăți capacitatea de reacție a Uniunii Europene prin decizii adoptate în deplină transparență și care să respecte tratatele.
În cadrul raportului este prevăzută necesitatea ca statele membre să prezinte o justificare a veto-ului ”bazată pe dispozițiile tratatului, pe respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetățenilor UE și ale statelor membre și pe Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.
De asemenea, documentul propune ca veto-urile care contravin legislației europene să fie declarate nule.
În egală măsură, acesta evidențiază ”necesitatea de a defini dispoziții precise cu privire la calendarul de adoptare a unui act de către Consiliu” și trecerea la un sistem simplificat de validare sau de vot.
”Prevederile acestui raport pot să constituie, după aprobarea sa în plen, un instrument legal de presiune asupra Austriei, cât și un suport pentru inițierea de către Comisia și Parlamentul European a măsurilor fie pentru procedură simplificată, fie pentru atacarea deciziei privind extinderea Schengen la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a explicat Victor Negrescu.
Raportul urmează să fie dezbătut în Comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European în data de 4 septembrie. Votul la nivel de comisie este prevăzut la finalul lunii octombrie, iar votul în plen, până la finalul anului.
Raportul este disponibil la acest link: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/AFCO-PR-751581_EN.pdf
Social Media