Eurodeputatul Victor Negrescu prezintă beneficiile pentru România ale noului acord comercial UE-Noua Zeelandă, aflat în proces de ratificare

Eurodeputatul Victor Negrescu, în calitate de membru al Delegației pentru relațiile cu Australia și Noua Zeelandă, s-a deplasat în perioada 20-22 februarie la Wellington, pentru a participa la cea de-a 27-a reuniune interparlamentară UE-Noua Zeelandă. Alături de alți nouă colegi din Parlamentul European, acesta a participat, de asemenea, la întâlniri cu miniștrii de la Ministerul Afacerilor Externe, al Schimbărilor Climatice, al Agriculturii, al Economiei și Comerțului și cu ministrul pentru Popoarele din Pacific.

Vizita în Noua Zeelandă s-a desfășurat pe fondul procesului de ratificare a acordului comercial cu UE, transmis de către Comisia Europeană spre aprobare Consiliului pe data de 17 februarie. În context, delegația Parlamentului European a profitat de deplasare pentru a discuta cu oficialii din Noua Zeelandă despre modul în care poate fi fructificat acest moment pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Acordul va aduce beneficii majore pentru UE, preconizându-se că schimburile comerciale bilaterale vor crește cu până la 30%, iar exporturile anuale ale blocului putând ajunge la 4,5 miliarde de euro. Mai mult, acordul poate reduce taxele vamale cu aproximativ 140  milioane de euro pe an pentru întreprinderile din UE, începând cu primul an de aplicare. De asemenea, investițiile UE în Noua Zeelandă au un potențial de creștere de până la 80%.

Potrivit eurodeputatului Victor Negrescu, noua înțelegere comercială cu Noua Zeelandă va aduce beneficii implicit României. Iată de ce este importantă pentru țara noastră:

– România are o balanță comercială pozitivă cu Noua Zeelandă;

– tratatele comerciale oferă noi oportunități economice;

– pentru demersurile și pozițiile din organizațiile internaționale este nevoie de voturile țărilor din Oceania, iar Noua Zeelandă este cheie în acest sens;

– Noua Zeelandă este parte din coaliția internațională care condamnă războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei;

– Noua Zeelandă deține resurse esențiale pentru autonomia strategică industrială europeană.

Odată ce Consiliul dă undă verde, UE și Noua Zeelandă pot semna acordul și acesta poate fi trimis Parlamentului European spre aprobare. După îndeplinirea acestor pași procedurali, acordul poate intra în vigoare.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale