Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene să își prezinte poziția cu privire la planul Ucrainei de dragare a canalului Bâstroe

În contextul solicitării Ucrainei cu privire la includerea brațelor Chilia și Bâstroe în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și a prezentării unui plan de dragare a canalului Bâstroe, eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene să își prezinte poziția cu privire la planul Ucrainei.

„Conform tuturor experților, asemenea lucrări ar duce la degradarea majoră, ireversibilă a Deltei Dunării. Mai mult, aceste lucrări sunt și contrare dreptului internațional, conform concluziilor a numeroase organisme internaționale”, afirmă Victor Negrescu.

Totodată, acesta a subliniat faptul că România şi-a arătat în mod constant sprijinul pentru Ucraina, oferind inclusiv, ca măsură excepțională, acordul privind folosirea canalului Bâstroe în scopul tranzitării navelor cu încărcătură cerealieră, în vederea reducerii consecințelor agresiunii Federației Ruse asupra acestui stat, și a reiterat nevoia ca angajamentele asumate să fie în continuare menținute.

Anterior mesajului publicat pe 17 februarie de Ministerul ucrainean al Infrastructurii privind creșterea adâncimii de navigare pe Canalul Bâstroe de la 3,9 la 6,5 metri, structurile teritoriale ale Ministerului Transporturilor din România transmiseseră deja informații la București privind existența unor semnale că Ucraina ar efectua lucrări de adâncire pe acest canal şi ar urma să facă acelaşi lucru pe braţul Chilia. Informația a fost, însă, corectată ulterior de ambasada ucraineană, care susținea că pe canal se fac doar lucrări de întreținere.

De altfel, dintr-un studiu făcut de o companie ucraineană care vrea să construiască un nou terminal pentru transportul cerealelor lângă Portul Ismail, aflat pe brațul Dunării care desparte România de Ucraina, reiese că aceasta din urmă intenționează să dragheze nu doar canalul Bâstroe, ci și o porțiune importantă a brațului Chilia, pe care îl consideră „cale navigabilă interioară a Ucrainei”, printr-o hotărâre a guvernului ucrainean, luată în urmă cu un an.

În acest sens, ministrul român al transporturilor a precizat că sunt în vigoare tratate internaţionale care trebuie respectate de toate părțile, pentru că se poate vorbi de un posibil impact asupra Deltei Dunării şi a mediului, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Mediului trebuie să se poziționeze în această chestiune. Astfel, MAE a reiterat poziţia României, care nu este de acord cu propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe în reţeaua europeană de transport TEN-T, iar Ministerul Mediului a anunţat că nici legislaţia naţională a României şi nici cea ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă, care să pună în pericol biodiversitatea.

Ca reacție la demersurile eurodeputatului român, potrivit unei informări a Reprezentanței Comisiei Europene în România, instituția de la Bruxelles este la curent cu dezbaterile din spațiul public românesc, unde circulă informații potrivit cărora Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe ale Dunării, și a cerut informații suplimentare din partea ambelor părți pentru a evalua mai bine situația din teren. Totodată, Comisia a subliniat că secțiunea în cauză nu face parte din rețeaua TEN-T de transport european și clarifică faptul că nu a fost implicată în niciun fel de lucrări pe care autoritățile ucrainene se presupune că le-ar fi executat.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale