Aderarea României la Schengen, îmbunătățirea mecanismelor UE pentru ca țara noastră să aibă acces la resurse europene suplimentare, în centrul acțiunilor întreprinse de Victor Negrescu în cel de-al treilea an de mandat de europarlamentar

Îmbunătățirea mecanismelor europene pentru ca România să aibă acces la resurse europene suplimentare, inițierea de noi proiecte pilot, aderarea României la spațiul Schengen, sprijinirea educației și a tinerilor, precum și o mai bună informare a cetățenilor despre Uniunea Europeană și soluțiile europene s-au aflat în centrul acțiunilor întreprinse de Victor Negrescu în Parlamentul European în cel de-al treilea an de mandat de europarlamentar (2022-2023).

Aderarea României la spațiul Schengen

 

Încă de la începutul anului 2022, eurodeputatul Victor Negrescu a contactat oficialii europeni care aveau putere de influențare a deciziei privind aderarea României la Schengen.

Prin intermediul campaniei #RomâniiMerităÎnSchengen, eurodeputatul a reușit să strângă și să depună la sediul Consiliului Uniunii Europene peste 40.000 de mesaje de susținere din partea românilor.

Datorită eforturilor întreprinse de acesta, Parlamentul European a inclus pe ordinea de zi a sesiunii plenare din perioada 17-20 octombrie 2022 o dezbatere privind primirea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație, finalizată cu adoptarea unei rezoluții în acest sens.

La aceste aspecte se adaugă demersurile întreprinse pe lângă oficialii europeni, amintind aici discuțiile cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și cu președinta Parlamentului European, cărora le-a cerut sprijinul pentru obiectivul României.

Mai mult, Victor Negrescu a fost în contact permanent cu oficiali din Olanda pentru a se asigura că veto-ul exprimat în cazul Bulgariei nu mai împiedică aderarea României la Schengen, dar și cu reprezentanți din mediul politic și ai sectorului non-guvernamental din Austria în vederea schimbării poziției exprimate în Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022.

În contextul preluării de către Suedia a președinției Consiliului Uniunii Europene, la începutul acestui an, eurodeputatul a contactat oficialii suedezi pentru a cere sprijin ca intrarea României în Schengen să rămână un subiect prioritar pe agenda europeană.

În egală măsură, Victor Negrescu a abordat această temă și cu oficialii spanioli, având în vedere că Spania preia președinția Consiliului Uniunii Europene în cea de-a doua jumătate a anului 2023.

Bugetul european și oportunități pentru România

 

În calitate de membru al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu și-a direcționat eforturile spre salvarea fondurilor europene neutilizate din ciclul financiar 2014-2020, obținerea de fonduri suplimentare în bugetul european pentru anul 2023, identificarea soluțiilor în contextul războiului din Ucraina și a crizei din domeniul energiei, dar și către inițierea a trei noi proiecte pilot, a căror valoare totală se ridică la 1,8 milioane de euro.

Sprijin pentru educație și tineri

 

Ca urmare a acțiunilor desfășurate și a inițiativelor realizate din calitatea de membru în Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, Victor Negrescu a fost ales reales la începutul anului 2022 vicepreședinte ale acestei comisii.

Din această poziție, eurodeputatul român a inițiat numeroase acțiuni în sprijinul educației și al tinerilor, cu scopul de a genera soluții constructive la nivel național și european, pentru a spori calitatea educației, a asigura accesul la educație pentru toți astfel încât niciun tânăr să nu fie lăsat în urmă.

Dintre acțiunile întreprinse în ultimul an de mandat se evidențiază obținerea alocării de fonduri specifice pentru Anul European dedicat Tinerilor, lansarea campaniei #YouthUP, sprijinită de zeci de eurodeputați, lansarea unui proiect pilot prin care școlile au la dispoziție granturi în valoare totală de 1,2 milioane de euro, precum și obținerea de fonduri suplimentare pentru programele europene dedicate educației, culturii și tineretului.

O informare mai bună despre Uniunea Europeană și soluții europene

 

Fondurile europene pentru viitor, susținerea parcursului european al Republicii Moldova, dar și sprijinirea refugiaților din Ucraina s-au numărat printre aspectele cărora eurodeputatul Victor Negrescu le-a acordat prioritate în ultimul an.

În perioada februarie 2022-februarie 2023, eurodeputatul a avut 14 interpelări prin care a solicitat instituțiilor europene, în funcție de competențe, răspunsuri concrete cu privire la diferite teme de interes, precum aderarea României la spațiul Schengen, oportunități pentru tineret, soluții de reducere a impactului conflictului din Ucraina și finanțări europene.

 

Uitându-ne la tabloul general, în cei trei ani de mandat Victor Negrescu a avut 108 contribuții la dezbaterile din plen, 2 rapoarte din calitate de raportor, 12 rapoarte din calitatea de raportor alternativ, 4 documente ca raportor de opinie, 11 documente ca raportor alternativ, 2 propuneri de rezoluție, a adresat 3 întrebări orale, 59 de întrebări cu solicitare de răspuns scris, a avut 738 explicații scrise ale votului și a depus 3344 de amendamente.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale