Eurodeputatul Victor Negrescu propune soluții pentru repararea prejudiciului reputațional al scandalului Qatargate asupra Parlamentului European

Recentul scandal de corupție Qatargate, în care au fost implicați unii eurodeputați, indică complexitatea fenomenului infracțional, care ajunge până la cel mai înalt nivel, și demonstrează că mecanismele și mijloacele folosite în anumite state europene sunt astăzi depășite, este de părere eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu.

„Acest lucru creează o criză reputațională și poate chiar de legitimitate. Cel mai greșit și periculos lucru este să ieșim din această situație prin decizii luate în spatele ușilor închise sau măsuri populiste”, afirmă acesta.

Astfel, într-un editorial publicat pe Euractiv.com, reprezentantul României în Parlamentul European propune un set de soluții care are în vedere implicarea directă a tuturor actorilor, experților și instituțiilor relevante într-un proces deschis menit să identifice măsuri corecte, validate de persoane recunoscute pentru perspectiva imparțială asupra corupției și transparenței.

„Cei care încearcă să prezinte acest scandal ca fiind doar responsabilitatea Parlamentului European se înșală. Ar trebui să fie o problemă de interes pentru toate instituțiile UE și, de asemenea, pentru liderii europeni. Situația actuală nu ar trebui să fie folosită pentru a arăta cu degetul spre cine nu trebuie. Trebuie să luptăm împotriva corupției și pentru integritate și transparență, continuând în același timp să ne facem treaba”, afirmă Victor Negrescu, punând, în continuare, accentul pe necesitatea de a face vizibilă munca valoroasă depusă de colegii eurodeputați pentru avansarea procesului decizional al UE, precum și pe importanța recunoașterii meritelor acestora. „Puțini știu despre munca meticuloasă necesară pentru depunerea amendamentelor, despre negocierile îndelungate necesare pentru a ajunge la un compromis, despre luptele multor deputați europeni pentru a obține intervenția de un minut în plen, necesară pentru a-și prezenta activitatea, despre sarcina administrativă dificilă impusă pentru gestionarea birourilor sau despre limitările în ceea ce privește capacitatea Parlamentului European de a genera sau influența efectiv legislația la nivel european. Toate aceste aspecte trebuie să fie îmbunătățite pentru a permite deputaților europeni să se concentreze asupra sarcinii lor de a elabora legislația. Sunt mândru de munca pe care o depun mulți dintre colegii mei și nu mi-e teamă să spun acest lucru”, subliniază eurodeputatul social-democrat.

Pentru ca aceste transformări să aibă succes, Victor Negrescu consideră că trebuie să lucrăm în mod transparent cu societatea civilă și să ascultăm cetățenii UE, deoarece schimbările nu pot fi realizate în spatele cortinei.

„Avem nevoie de măsuri specifice de integritate, de un sistem de control și echilibru, de mai multă transparență în procesul decizional la nivelul tuturor instituțiilor, de norme mai stricte menite să evite și să contracareze interferențele străine, să reglementeze activitatea de lobby și să ofere un sprijin adecvat celor care denunță neregulile în instituțiile UE. Este nevoie de mai multă responsabilitate și mai multă asumare a răspunderii”, punctează eurodeputatul.

În cele din urmă, pentru ca Parlamentul European să-și recapete reputația de a fi fost ani la rândul cea mai respectată instituție a UE în viziunea cetățenilor, uneori situându-se deasupra instituțiilor de la nivel național în unele state membre, inclusiv România, Victor Negrescu este de părere că trebuie mers direct la oameni și recăpătată încrederea acestora, dincolo de  reformele care s-ar face la nivel instituțional.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale