Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European au aprobat, la 12 ianuarie, acordul interinstituțional privind REPowerEU prin care statele membre pot include în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență noi priorități în materie de energie.
În varianta finală a fost inclusă și o formă revizuită a amendamentului propus de eurodeputaţii Victor Negrescu şi Dan Nica prin care ”România și orice alt stat membru vor putea solicita modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență, prin folosirea articolului 21, dacă dovedesc că actualul context geopolitic și impactul său asupra prețurilor la energie, alimente, materiale de construcție, inflație au afectat direct capacitatea de implementare a măsurilor incluse în plan”.
”Mă bucur că am reușit din nou să ajut la flexibilizarea regulamentelor europene pentru a permite României și celorlalte state membre să acceseze cât mai multe resurse europene în actualul context plin de provocări”, și-a exprimat satisfacția eurodeputatul român, membru al Comisiei pentru bugete.
Conform acestuia, ”dacă un stat membru poate demonstra că atingerea unui obiectiv sau a unei ținte intră în conflict cu obiectivele finale ale REPowerEU, atunci poate invoca circumstanțele modificării planului, în regimul de revizuire prevăzut de același articol din regulament”.
Noul acord interinstituțional prevede ca modificarea să fie aprobată de Comisia Europeană în termen de 2 luni.
Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că documentul urmează să fie aprobat de plenul Parlamentului European la începutul lunii februarie și va intra în vigoare în luna aprilie, dar prevederile sale se aplică retroactiv.
Amintim că negociatorii Parlamentului European și Consiliului UE au ajuns în luna decembrie la un acord referitor la propunerea privind REPowerEU, care vizează consolidarea autonomiei strategice a Uniunii prin diversificarea aprovizionării cu energie și prin sporirea independenței și a securității aprovizionării cu energie a Uniunii.
Social Media