Mă bucur, că la inițiativa mea, Parlamentul European și-a reiterat sprijinul pentru alocarea a minim 10% pentru educație din Planurile Naționale de Redresare și Reziliență. Am făcut acest apel public în cadrul intervenției mele din plen privind Semestrul European, menționând faptul că acest proces trebuie extins pentru a integra mai bine politicile în domeniul educației, tineretului, culturii și transformării digitale.
Totodată, Comisia pentru Educație și Cultură solicită Comisiei și Statelor Membre să atingă obiectivele Pilonilor Drepturilor Sociale oferind acces la educație de calitate, formare continuă și pregătire pentru toți. În acest sens, considerăm că educația digitală trebuie integrată în proces dat fiind discrepanțele apărute la nivel european.
În ultimele zile am inițiat o interpelare a Comisiei Europene semnată de peste 30 de eurodeputați din mai multe grupuri politice europene în vederea susținerii educației și am primit sute de noi semnături pentru petiția inițiată în acest sens. Nu trebuie să renunțăm la acest obiectiv, întrucât procentajul evocat recent de autoritățile din România este momentan fictiv și se referă la un plan de 135%. Vă reamintesc că am pornit de la un plan cu o alocare de 3,18% pentru educație. Trebuie să continuăm demersurile noastre!
Comisia noastră consideră că ar trebui să existe investiții suplimentare din PNRR pentru combaterea sărăciei, 2% pentru sectorul cultural și creativ, 25% pentru infrastructura socială și 20% pentru transformarea digitală.
De aceea, am solicitat Comisiei să monitorizeze atent rapoartele de progres ale Statelor Membre privind implementarea PNRR în Semestrul European și să verifice că țintele sunt îndeplinite.
Social Media