Situația românilor din Austria care își văd tăiate alocațiile pentru copii necesită un răspuns coerent din partea autorităților române și europene. Conform ultimelor statistici, în Austria trăiesc peste 100 de mii de români.
O parte sunt afectați de această decizie, mai ales că apar întrebări legitime cu privire la predictibilitatea statutului lor și a drepturilor legale de care beneficiază în Austria.
România trebuie să profite de contextul oferit de Președinția Consiliului UE pentru a proteja drepturile și libertățile oferite de Uniunea Europeană generând un real dialog cu toți partenerii europeni în acest sens. Diaspora românească este o parte importantă a diasporei europene și poate reprezenta proiectul de țară pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene.
Anul trecut am acționat în acest sens atât prin discuțiile purtate cu autoritățile din statele membre dar și cu românii din diaspora din aproape fiecare capitală europeană.
Am relansat de asemenea, pe durata mandatului meu, serviciul european SOLVIT în România. Acesta poate reprezenta o soluție pentru apărarea drepturilor europene inclusiv cele încălcate prin decizia luată în Austria.
Statele europene afectate de decizie trebuie să lucreze împreună cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a găsi soluții rapide în vederea rezolvării problemei.
Chiar dacă pentru unii decizia din Austria pare ceva nou, pentru cei care sunt interesați de soarta românilor din diaspora situația a fost mereu o prioritate: https://www.agerpres.ro/…/negrescu-romanii-din-austria-cu-a
Social Media