Președinția Consiliului UE nu este un simplu exercițiu de imagine

România preia astăzi oficial Președinția Consiliului Uniunii Europene. Sunt mândru că împreună cu o echipă de oameni profesioniști am pregătit până la ultimul detaliu țara noastră pentru acest moment extrem de important.
Ne-am asigurat că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru această președinție.

Este la fel de important însă cum vom gestiona politic acest exercițiu. Țara noastră nu își permite să trateze această oportunitate cu lejeritate. Pentru a demonstra contribuția pe care România o poate avea la proiectul european trebuie să fim capabili să tratăm acest moment cu profesionalism generând consens pe subiectele majore europene. Pe listă avem viitorul buget european (politica de coeziune și politica agricolă comună), Brexit-ul, viitorul UE, alegerile europene sau politica privind migrația.

Președinția Consiliului UE nu este un simplu exercițiu de imagine. În urmă cu o lună am tras un semnal de alarmă. Fără scandal, fără mize personale, cu diplomație, constructiv. Unii au înțeles, alții s-au făcut că nu au înțeles, eu sunt însă convins că am făcut ce trebuie pentru a sprijini parcursul european al României și mai ales am arătat că există și oameni cu principii care se pot opune unor propuneri care riscau să afecteze imaginea țării noastre.

Pentru a avea o Președinție la Consiliul UE de succes avem nevoie să arătăm că suntem capabili să generăm consens la nivelul Uniunii Europene. Partenerii europeni de asemenea sunt alături de noi în acest demers mai ales dacă nu dăm curs discursului populist anti-european, dacă nu vom folosi politicianist acest moment și dacă vom ști, așa cum s-a tot repetat, să clădim coeziunea la noi în țară.

România poate fi mai puternică în Uniunea Europeană respectând valorile, cutumele și tradițiile europene, fiind de fapt fidelă propriei sale identități pro-europene. Pe parcursul procesului de pregătire am implicat sute de experți și mii de persoane din toată țara cu ocazia consultărilor cetățenești.

Sunt absolut convins că toți sunt dispuși să ajute ca acest mandat să fie unul de succes pentru România. Rămân fidel crezului meu că Președinția României la Consiliului Uniunii Europene nu este a unui guvern sau a unui ministru. Este a fiecărui român. Sper ca toate energiile pozitive din societate să fie folosite pentru reușita #RO2019EU.

Mult succes România!

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale