Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a inițiat și lansat platforma online www.granturieuropene.ro, prin intermediul căreia toți cei interesați – administrații publice, agenți economici, ONG-uri, agenții media sau simpli cetățeni – pot obține informații despre accesarea fondurilor europene gestionate direct de Uniunea Europeană. În prezent, Uniunea Europeană gestionează direct aproximativ 24% din fondurile europene, ceea ce reprezintă 35 de miliarde de euro anual, sumele fiind distribuite sub formă de granturi și contracte europene. Europarlamentarul Victor Negrescu a demarat acest proiect având în vedere faptul că numărul de beneficiari români ai granturilor și contractelor europene este redus, iar procedura accesării acestor fonduri direct de la Uniunea Europeană este, în mare parte, necunoscută în România. Victor Negrescu a răspuns, în calitate de inițiator al acestui proiect la o serie de întrebări despre granturile și contractele europene:
1) Care este diferența dintre aceste fonduri europene accesate direct și cele prevăzute în exercițiul financiar 2014-2020 pentru România?
Pentru a înțelege cât de importante sunt aceste fonduri trebuie să vedem doar că România are alocată anual, pentru perioada 2014-2020, o sumă de aproximativ 7,16 miliarde de euro, o suma mică în comparație cu potențialul granturilor și contractelor europene ce se ridică la nu mai puțin de 35 de miliarde de euro anual.Mai exact, Uniunea Europeană distribuie prin statele membre aproximativ 76% din fondurile europene prin programe și proiecte distribuite la nivelul fiecărui stat prin intermediul unor organisme intermediare gestionate împreună sau direct de statul român. Pe lângă aceste fonduri, UE gestionează direct aproximativ 24% din fondurile europene reprezentând 35 de miliarde de euro anual. Aceste fonduri sunt distribuite pe bază de competiție europeană între aplicanți/beneficiari din toate statele membre pe baza calității proiectelor primite. Există linii/axe/granturi de finanțare în aproximativ 30 de domenii, regrupate în 800 de surse de finanțare diferite.
citește tot interviul aici:
Social Media