Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat miniștrilor de interne din statele membre să valideze în viitorul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne, ce se va reuni în data de 13 decembrie, intrarea completă a României în spațiul Schengen.
“România va adera complet la spațiul Schengen începând cu anul viitor. După 13 ani de așteptare, această nedreptate poate fi, în sfârșit, corectată. Românii vor face parte din Europa fără frontiere dacă pe 13 decembrie miniștrii de interne vor valida decizia privind integrarea deplină a țării noastre în spațiul Schengen. Astăzi sper că este ultima dezbatere de acest fel aici, în plenul Parlamentului European”, a afirmat vicepreședintele legislativului european, Victor Negrescu, într-o intervenţie în plenul Parlamentului European.
Europarlamentarul social-democrat a reamintit, în acest context, faptul că a militat activ, în ultimul deceniu, pentru împlinirea acestui deziderat, inclusiv prin inițierea, alături de PES activists România, a campaniilor #RomâniaCereÎnSchengen (2015), inițiativă susținută de 50.000 de cetățeni, și #RomâniiMerităÎnSchengen (2022), sprijinită de 40.000 de români.
“În toți acești ani de așteptare am acționat în mod constant, am inițiat petiții, am discutat şi convins oficiali europeni și am modificat chiar și legislația europeană. În ultimii trei ani, am obținut zeci de milioane de euro fonduri europene pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. De altfel, în bugetul pentru anul viitor am inclus o alocare suplimentară de 10 milioane de euro în acest sens. Am fost implicat direct în negocierile care s-au purtat, îi mulțumesc doamnei comisar pentru efortul și implicarea domniei sale și da, România a demonstrat că poate proteja frontierele externe ale Uniunii Europene. Sper ca anti-europenii să nu pună în pericol acest obiectiv. Le mulțumesc românilor că au crezut în noi și sunt convins că până la finalul anului acest obiectiv va fi realizat”, a afirmat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.
România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesită o decizie ulterioară.
În data de 22 noiembrie, în urma unei reuniuni găzduite de președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene și la care a participat inclusiv comisarul european în exercițiu pentru afaceri interne, Ylva Johansson, Austria și-a ridicat obiecțiile față de admiterea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, decizia urmând să fie oficializată până la sfârșitul acestui an în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Înaintea acestei reuniuni, Parlamentul European a reiterat sprijinul său pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Social Media