Vicepreședintele PE Victor Negrescu pledează pentru mai mult sprijin din partea UE pentru sănătate și propune fonduri suplimentare pentru programele emblematice ale UE în acest domeniu

Eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025 al acestei instituții a fost gazda evenimentului intitulat ”Politicile europene de sănătate și impactul lor asupra țărilor din Centrul și Estul Europei și României”, desfășurat în Parlamentul European.

Din calitatea de membru al Subcomisiei pentru sănătate publică care se ocupă de aspectele sanitare la nivel european, de produsele farmaceutice, de amenințările bioterorismului, acesta a pledat pentru mai mult sprijin din partea Uniunii Europene pentru domeniul sănătății.

În acest sens, negociatorul-șef al PE pentru bugetul UE pentru 2025 a propus în poziția oficială a legislativului european ”mai multe fonduri pentru sănătate în cadrul programelor EU4Health și Horizon Europe, în mod particular pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, combaterea cancerului, a bolilor rare și a celor care afectează copiii și tinerii, dar și pentru acțiuni destinate îmbunătățirii sănătății mintale și cercetării din domeniu”.

De altfel, Victor Negrescu consideră că domeniul sănătății ar trebui să fie o componentă reglementată la nivel european. Trebuie precizat că Uniunea Europeană nu are competențe în acest sector, responsabilitatea în domeniul sănătății aparținând statelor membre.

Cel mai recent raport al Curții de Conturi Europene a dezvăluit că principalele agenții ale UE din sectorul sănătății ”au reușit totuși să se adapteze și să răspundă eficient la criza provocată de pandemia de COVID-19”, fapt ce reflectă importanța eforturilor comune în fața unor evenimente majore, dând astfel forță unității, pilon al existenței UE.

Pozițiile de opinie și demersurile lui Victor Negrescu vin în completarea şi susținerea liniilor  de acțiune creionate de președinta Ursula von der Leyen în orientările politice pentru viitoarea Comisie Europeană, în care ”sănătatea rămâne un punct central pentru următorii cinci ani”.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale