Victor Negrescu face apel la includerea aderării complete a României la spațiul Schengen în rândul priorităților liderilor pentru viitoarea agendă strategică a UE

Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu a reiterat, cu claritate, apelul său pentru includerea aderării complete a României la spațiul Schengen în rândul priorităților liderilor europeni pentru viitoarea agendă strategică a UE, în intervenția din principala dezbatere a ultimei sesiuni plenare a Parlamentului European, care a avut ca obiect deciziile luate de Consiliul European în perspectiva viitorului mandat.

„Liderii europeni negociază în această perioadă agenda strategică pentru următorii 5 ani. Pentru românii pe care îi reprezint, este crucial ca în această agendă a liderilor europeni să fie prevăzută aderarea completă a României la Spațiul Schengen. Dacă vrem o Europă puternică, avem nevoie să reunim în spațiul Schengen toată Uniunea, iar aderarea pe cale terestră a României ar aduce un boost economic și de competitivitate util tuturor statelor membre”, a afirmat Victor Negrescu.

De asemenea, eurodeputatul a subliniat importanța unui buget european care să susțină o Europă prosperă, având în centru soluții pentru a adresa preocupările cetățenilor europeni, precum și importanța unui dialog direct și onest al decidenților cu cetățenii despre nevoile și așteptările acestora.

 

„Este timpul ca ei să înțeleagă că pentru un viitor mai bun al Uniunii Europene trebuie să iasă din cancelarii și să discute cu oamenii. Europenii își doresc ca Europa să îi protejeze, dar vor să fie și consultați de liderii europeni când să iau decizii. Ne dorim ca Europa să prospere și să trăim în pace, iar acest lucru necesită o economie puternică și antreprenori susținuți, investiții în dezvoltarea locală, în educație și sănătate, creșterea producției locale și sprijin pentru fermieri, dar și mecanisme clare și simple, respectate de toți, astfel încât nimeni să nu rămână în urmă. Avem nevoie, în consecință, de un buget european care are resurse suficiente pentru toate aceste provocări și soluții pentru combaterea sărăciei și reducerea inegalităților”, a mai spus Victor Negrescu.

La fiecare cinci ani, liderii europeni convin asupra priorităților politice ale UE pentru viitor. Este un efort colectiv condus de președintele Consiliului European, în cadrul căruia liderii discută și iau decizii împreună. Pentru perioada 2024-2029, dezbaterea priorităților strategice este centrată în jurul câtorva domenii mari de politică, stabilite la reuniunea informală  a Consiliului European din 6 octombrie 2023 de la Granada, în Spania: securitate și apărare; reziliență și competitivitate; energie; migrație; implicarea la nivel mondial; și extindere.

Agenda strategică urmează să fie adoptată în iunie 2024.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale