Victor Negrescu a marcat, în plenul Parlamentului European, aderarea României la Schengen cu frontierele aeriene și maritime: Solicităm o decizie pentru aderarea completă până la finalul anului

Într-o intervenție susținută în plenul Parlamentului European, reunit la Bruxelles în perioada 10-11 aprilie, europarlamentarul Victor Negrescu a marcat aderarea României, cu frontierele aeriene și maritime, la spațiul de liberă circulație Schengen, începând cu data de 31 martie 2024.

“Românii pot acum călători liber cu avionul, mărfurile românești pot fi transportate mai ușor pe cale aeriană și maritimă, țara noastră poate emite vize Schengen, iar România a devenit membră de facto în structurile decizionale din zona de liberă circulație”, a afirmat Negrescu, în plenul legislativului european.

Reprezentantul României în PE și un susținător constant al acestui obiectiv de integrare europeană, Victor Negrescu a subliniat că acesta este un “moment așteptat de peste 13 ani”, pentru care a militat activ împreună cu colegii săi.

“Ne bucurăm de această victorie și continuăm să susținem aderarea completă la spațiul Schengen, solicitând o decizie până la finalul anului”, a subliniat acesta.

Inițiator al mai multor campanii de susținere a intrării României în zona de liberă circulație, Negrescu a fost un avocat constant al aderării României la spațiul Schengen, contribuind activ la inițierea rezoluției de sprijin a Parlamentului European pentru acest deziderat, care a generat și o dezbatere în plenul legislativului european și negociind direct cu liderii europeni pentru susținerea aderării României la Schengen.

La 31 martie 2024, România a intrat, alături de Bulgaria, în spațiul de liberă circulație Schengen, punând capăt unei perioade de 13 ani în care a așteptat undă verde de la statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, normele Schengen, inclusiv cele referitoare la eliberarea vizelor Schengen, au început să se aplice în ambele țări, iar controalele la frontierele aeriene și maritime interne vor fi eliminate, o decizie ulterioară privind integrarea celor două țări în Schengen cu frontierele terestre fiind negociată și așteptată.

Comisarul European pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre pentru România şi Bulgaria.

În același timp, raportul privind viitorul pieței unice întocmit de fostul prim-ministru italian Enrico Letta și care a fost dezbătut de liderii celor 27 de state membre ale UE într-un summit special la Bruxelles consideră necesară stabilirea unui termen, în acest an, pentru ridicarea controalelor terestre între România, Bulgaria și restul statelor din spațiul de liberă circulație Schengen.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale