Victor Negrescu: Principala victorie a României constă în faptul că din luna martie devine parte în procesul decizional al spațiului Schengen, marcând un proces ireversibil de aderare

Într-o intervenție în prima reuniune plenară a Parlamentului European din 2024, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, care este și chestor al instituției, a afirmat că principala victorie a României începând cu luna martie va fi intrarea în procesul decizional al spațiului Schengen, reușită care trebuie să fie finalizată „în cel mai scurt timp” prin aderarea integrală la spațiul de liberă circulație.

„Fiind parte din procesul decizional al zonei de liberă circulație, România intră astfel într-un proces ireversibil de aderare la spațiul Schengen. Solicit partenerilor europeni continuarea eforturilor comune pentru ca aderarea totală a României la spațiul Schengen să fie realizată, conform celor agreate, în cel mai scurt timp” a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Totodată, reprezentantul României în Parlamentul European a evidențiat în plen avantajele avute în acest stadiu al aderării la zona de liberă circulație, arătând că țara noastră nu este singurul stat care parcurge un astfel de proces în două etape.

„După 13 ani de așteptare, aderarea efectivă la spațiul Schengen a României va începe în luna martie a acestui an. Procesul va demara mai întâi cu căile aeriene și maritime, precum și cu mecanismele consulare. Practic, începând cu luna martie, vom putea călători cu avionul fără ca documentele de identitate să fie controlate, mărfurile vor putea circula pe căile maritime fără filtre suplimentare, și România urmează să emită vize Schengen. Italia, Austria și Grecia au intrat și ele tot în două etape”, a explicat chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 30 decembrie 2023, în unanimitate, decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria, în conformitate cu care acquis-ul Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024, o hotărâre care reprezintă oficializarea deciziei de aderare a României cu granițele aeriene și maritime la zona de liberă circulație. Această decizie a reprezentat ultimul acord încheiat de președinția Spaniei la Consiliul Uniunii Europene, țară care și-a exprimat satisfacția cu privirea la continuarea construirii, după 12 ani de negocieri, a unui „spațiu de liberă circulație din ce în ce mai larg și mai puternic”.

În urma acestui prim pas, Consiliul ar trebui să ia o altă decizie pentru a stabili o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele interne terestre.

De la aderarea lor la UE, Bulgaria și România au aplicat părți din cadrul juridic Schengen (acquis-ul Schengen), inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperarea polițienească și utilizarea Sistemului de Informații Schengen.

În ceea ce privește celelalte părți ale acquis-ului Schengen, care includ ridicarea controalelor la frontierele interne și măsurile conexe, Consiliul decide în unanimitate cu privire la aplicarea acestora, după ce s-a verificat, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile, dacă acestea îndeplinesc condițiile necesare.

De asemenea, la nivelul Uniunii Europene, Belgia, țară care a preluat, la 1 ianuarie, președinția rotativă a Consiliului de la Spania, a transmis, prin vocea ambasadorului său la București, că „sprijină aderarea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen, iar preşedinţia noastră va încerca să aducă aceste poziţii mai aproape”.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale