Eurodeputatul Victor Negrescu, responsabil pentru bugetul european din partea grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, a prezentat colegilor săi trei priorități cheie regrupate în amendamentele propuse și depuse la proiectul de buget pentru anul viitor.
„Dacă vrem o Europă puternică, dacă vrem o Românie relevantă la nivel regional, avem nevoie de fonduri europene care să reducă disparitățile, să genereze dezvoltare și să ajute statele membre și cetățenii săi să aibă un nivel de trai mai bun”, a afirmat Victor Negrescu.
Astfel, cele trei priorități cheie se referă la:
- Promovarea bunăstării sociale, gestionarea inflației și a prețurilor la alimente, creșterea nivelului de trai și dezvoltarea mecanismului comun european de răspuns la crize și dezastre în valoare de 502 milioane de euro
- Investiții în inovare, reindustrializare, sprijinirea IMM-urilor, dezvoltarea infrastructurii și a tranziției echitabile în valoare de 3,39 miliarde de euro
- Acțiunile globale ale UE pentru menținerea păcii, pentru sprijinirea Republicii Moldova și a Ucrainei, și pentru ajutor umanitar în valoare de 3,2 miliarde euro
Totodată, amendamentele includ obiective cheie pentru România, de la sprijinirea infrastructurii de transport până la susținerea fermierilor români, de la aderarea la spațiul Schengen până la fonduri pentru educație, inovare, comunități rurale și tineret.
„Cei care vor o Europă mai slabă se luptă acum pentru a limita bugetul european. De fapt, cei care susțin această măsură vor să vulnerabilizeze statele membre în fața Rusiei și să distrugă relevanța Uniunii Europene la nivel internațional. Dacă vrem o Europă puternică, dacă vrem o Românie relevantă la nivel regional, avem nevoie de fonduri europene care să reducă disparitățile, să genereze dezvoltare și să ajute statele membre și cetățenii săi să aibă un nivel de trai mai bun”, a evidențiat eurodeputatul.
Propunerile prezentate de Victor Negrescu vizează asigurarea unui „buget pe măsura nevoilor noastre comune și o Europă care intervine acolo unde este cu adevărat nevoie, mai exact în combaterea sărăciei, creșterea potențialului nostru comun și dezvoltarea sustenabilă”.
Comisia Europeană a propus la începutul lunii iunie ca bugetul Uniunii Europene pentru 2024 să se ridice la 189,3 miliarde de euro, urmând să fie completat de 113 miliarde euro sub formă de plăți pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul european destinat redresării post-pandemie.
La aproximativ o lună distanță, statele membre au convenit asupra poziției lor privind proiectul de buget al UE pentru 2024. Potrivit poziției Consiliului, bugetul aferent exercițiului financiar următor se ridică în total la puțin peste 187 miliarde de euro sub formă de angajamente și la peste 141 miliarde de euro sub formă de plăți.
Pentru ca bugetul UE pentru 2024 să intre în vigoare la timp, cele două instituții cu rol de co-legiuitor, respectiv Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, trebuie să convină și să adopte forma finală până la sfârșitul acestui an, având în vedere că presiunile bugetare se vor materializa în 2024.
Social Media