Victor Negrescu, promotor al transparentizării bugetului european, face apel la digitalizarea accesului la fondurile UE

Din calitatea de raportor, europarlamentarul a făcut apel la digitalizarea accesului la fonduri europene cu scopul de a crește transparența, a facilita utilizarea resurselor europene, a asigura corectitudinea procesului de evaluare și contractare și a permite o mai mare predictibilitate privind implementarea.

Acesta amintește de raportul auditorilor europeni care relevă că există probleme majore pe zona de digitalizare.

”Există întârzieri majore, avem un sistem fragmentat și dificil, iar informațiile publice sunt limitate și greoaie”, a precizat Negrescu.

În acest context, acesta a cerut ca Uniunea Europeană ”să investească mai mult în formarea personalului care utilizează această infrastructură, să facă platformele mai accesibile și de o mai bună calitate, și să se asigure că dimensiunea umană rămâne prezentă dincolo de sistemele digitale”.

De altfel, ”transparentizarea bugetului european și folosirea corectă a banilor europeni peste tot în Uniunea Europeană” reprezintă una dintre prioritățile mandatului său.

În cel mai recent raport, Curtea de Conturi Europeană deplânge faptul că ambiția Comisiei Europene de a deveni ”cu adevărat digitală” nu este încă o realitate.

Auditorii arată că atât Comisia Europeană, cât și toate organismele responsabile de gestionarea fondurilor UE întâmpină dificultăți atunci când este vorba de digitalizare.

În viziunea lor, ”transparența ar putea fi ameliorată considerabil și, în consecință, bugetul UE ar fi mai bine protejat dacă s-ar introduce un identificator unic pentru contractanți și pentru beneficiarii fondurilor UE, care să permită căutarea de informații în diferite instrumente și sisteme”.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale