Eurodeputatul Victor Negrescu cere Comisiei Europene să pună în practică un program pe termen lung pentru refugiații ucraineni, dând drept exemplu de bune practici România

Eurodeputatul Victor Negrescu a trimis o interpelare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu scopul de a atrage atenția asupra nevoii de a pune în practică un program pe termen lung pentru refugiații veniți din Ucraina și pentru a vedea cum poate fi folosită expertiza regională și a societății civile în procesul de asistență acordată persoanelor care fug din calea războiului, precum și privind reconstrucția țării vecine.

”Am integrat în cadrul scrisorii trimise o serie de recomandări și soluții concrete, elaborate împreună cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, și discutate în cadrul unei dezbateri dedicate acestei teme, pe care am organizat-o împreună în Parlamentul European, în speranța că, astfel, organizațiile neguvernamentale din România, experții români și autoritățile naționale să beneficieze de un suport sporit și de o finanțare adecvată din partea Uniunii Europene pentru activitățile și serviciile prestate”, a detaliat europarlamentarul.

Acesta a reliefat că România ”a fost un exemplu de solidaritate încă din prima zi a războiului din Ucraina”, astfel că ”ar fi normal ca aceste eforturi și exemplele de bună practică dezvoltate de noi să fie sprijinite la nivel european”.

”Prin astfel de demersuri demonstrăm că țara noastră poate fi un model, dar și că ne luptăm pentru promovarea exemplelor pozitive, astfel încât acestea să beneficieze de un plus de vizibilitate în Uniunea Europeană”, a mai spus Victor Negrescu.

Luna trecută, eurodeputatul a organizat în Parlamentul European împreună cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil evenimentul intitulat ”Solidaritate cu Ucraina: Furnizarea de servicii integrate și pe termen lung pentru refugiații ucraineni”.

Scopul a fost acela de a evidenția ”rolul important jucat de ONG-urile din România și necesitatea dezvoltării unor instrumente și alocări financiare care să ofere predictibilitate pentru continuarea și elaborarea de proiecte cu impact și de calitate pentru copii”.

Victor Negrescu a fost inițiatorul apelului semnat de aproape 100 de europarlamentari prin care a solicitat să se aplice imediat Mecanismul de Protecție Civilă și cadrul de protecție temporară pentru a putea oferi acces la educație și servicii sociale refugiaților ucraineni, în special copiilor.

Acesta a distribuit truse de solidaritate pentru copiii veniți din Ucraina și a obținut resurse suplimentare în bugetul Erasmus pentru copii, profesori și cercetători.

În egală măsură, eurodeputatul a fost autorul solicitării adresate președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care a cerut modificarea reglementărilor privind fondurile europene în România și la nivelul UE, pentru a le permite acum să fie folosite pentru programe dedicate refugiaților.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale