– Negrescu este responsabilul grupului S&D din Parlamentul European pentru negocierea bugetului anual al Uniunii Europene –
Europarlamentarul Victor Negrescu, responsabilul grupului social-democrat pentru bugetul european, a discutat, la Strasbourg, cu Comisarul European pentru Bugete, Johannes Hahn, despre dificultățile bugetare întâmpinate de Uniunea Europeană în contextul propunerilor făcute de Comisia Europeană privind bugetul european pe anul viitor, revizuirii bugetului pe termen lung și creșterii dobânzilor pentru plata mecanismului de redresare și reziliență.
“Uniunea Europeană este în fața unei posibile crize bugetare, fondurile sunt insuficiente pentru a face față provocărilor actuale, pentru a compensa impactul financiar al inflației asupra implementării programelor europene, pentru a răspunde unor noi eventuale urgențe sau pentru a avea impactul dorit la nivel global. Ne trebuie o revizuire reală a bugetului european pe termen lung pentru ca studentul Erasmus care pleacă din România pentru studii să își permită mobilitatea sau pentru ca fermierul să beneficieze de o subvenție care să îi asigure o bună funcționalitate a fermei sale. Comisia Europeană va propune, cel mai probabil, în cursul acestei luni, o nouă taxă europeană pe profit, în vederea aplicării sale în anii care urmează și care va avea ca scop să asigure un plus financiar la bugetul european cât să acopere creșterea substanțială a dobânzilor aferente plății mecanismului de redresare și reziliență. Doar pentru anul 2024 creșterea dobânzii este cu 1,9 miliarde de euro în plus față de suma previzionată de 2,1 miliarde de euro (astfel avem de plătit 4 miliarde de euro în 2024 doar pe dobânzi)“, a declarat europarlamentarul social-democrat.
Reprezentantul României în Parlamentul European, Victor Negrescu, s-a arătat îngrijorat că, în loc să se utilizeze fondurile pentru sprijinirea populației, resursele europene sunt alocate pentru plata dobânzilor.
“Practic plătim mai mult pe dobânzi decât cheltuim anual pe programele europene fanion, bugetul anual Erasmus pentru 2024 fiind sub 4 miliarde de euro. Conform datelor prezentate de executivul european, UE trebuie să plătească între 17 și 27 de miliarde de euro până în 2027 peste suma planificată de 14,9 miliarde de euro pentru rambursarea creditelor. Trebuie să schimbăm paradigma bugetară, să înțelegem că nu putem face mare lucru cu un buget european care reprezintă doar 1% din bugetele statelor membre și să revenim la controlul bugetar democratic exercitat de Parlamentul European“, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu.
Comisia Europeană a propus ca bugetul Uniunii Europene pentru 2024 să se ridice la 189,3 miliarde de euro, ce urmează să fie completat de 113 miliarde euro sub formă de plăți pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul european destinat redresării post-pandemice.
Din totalul acestei anvelope, 53,8 miliarde de euro au fost propuse pentru politica agricolă comună și 1,1 miliarde de euro pentru Fondul european pentru pescuit, afaceri maritime și acvacultură, pentru fermierii și pescarii europeni, dar și pentru a consolida reziliența sectoarelor agroalimentar și al pescuitului și pentru a asigura marja de manevră necesară pentru gestionarea crizelor.
De asemenea, 47,9 miliarde de euro au fost propuse pentru dezvoltare regională și coeziune, pentru a sprijini coeziunea economică, socială și teritorială, precum și infrastructura care sprijină tranziția ecologică și proiectele prioritare ale Uniunii.
Bugetul pentru anul 2024 urmează a fi negociat pe parcursul acestui an de către reprezentanții Parlamentului European, președinției Consiliului UE și Comisiei Europene.
Totodată, Comisia Europeană a propus marți o serie de modificări la bugetul pe termen lung al Uniunii, vizate în cadrul revizuirii acestuia, pentru a finanța noile priorități comune.
Social Media