Eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European, a adresat Comisiei Europene, la începutul lunii, o întrebare privind modul în care aceasta intenționează să asigure dreptul la formare pentru toți cetățenii, precum și măsura în care instituția susține crearea unui voucher electronic acordat fiecărui cetățean pentru formarea sa, cu scopul de a fi inclus în portofelul de competențe electronic care urmează a fi realizat.
În interpelarea sa către executivul european, acesta a amintit că Uniunea Europeană și-a propus în procesul de transformare a economiei să crească nivelul de competențe al cetățenilor europeni, având ca obiective creșterea investițiilor în zona de formare pentru crearea unui cadru mai incluziv și eficient la nivel european.
Totodată, vicepreședintele Comisiei CULT a precizat că, din păcate, statisticile arată inegalități îngrijorătoare între statele membre privind accesul la formare în câmpul muncii.
În acest sens, Victor Negrescu a oferit exemplul României, unde, în 2020, doar 17,5 % din întreprinderi organizaseră o formă de formare continuă vocațională, spre deosebire de Letonia, unde procentul se ridica la 96,8 %. În ceea ce privește participarea la cursuri de formare, reprezentantul român în legislativul european a arătat că, în anul 2021, doar 4,9 % din adulții din România au participat la cursuri de formare, în timp ce, în Suedia, procentul acestora era de 34,7 %, iar media europeană, 10,8 %.
Social Media