Eurodeputatul Victor Negrescu, numit raportor al unui dosar care poate ajuta aderarea României la spațiul Schengen

– Raportul urmează a fi dezbătut și votat în toamna acestui an –

Europarlamentarul român Victor Negrescu, inițiator al mai multor acțiuni de sprijinire a aderării României la spațiul Schengen, a fost desemnat raportorul Parlamentului European pentru un dosar important care poate ajuta la intrarea României în zona de liberă circulație.

Dosarul este un raport inițiat la nivelul Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European, din care eurodeputatul român face parte, și se referă la punerea în aplicare a prevederilor tratatelor Uniunii Europene privind procedurile legislative speciale, cum ar fi cele care decid libera circulație a cetățenilor europeni, controalele la frontieră, alegerile europene, cadrul financiar multianual sau compoziția Parlamentului European.

Potrivit lui Victor Negrescu, raportul are ca obiect clarificarea situațiilor în care apare un conflict de competențe între Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană, documentul urmărind să seteze modul în care aceste situații pot fi rezolvate prin intermediul prevederilor tratatelor europene.

“Obiectivul meu este să arăt în cadrul raportului că blocarea aderării României la spațiul Schengen de către Consiliul de Justiție și Afaceri Interne contrazice principiul cooperării loiale între instituțiile europene și statele membre, dat fiind faptul că recomandările Parlamentului European și ale Comisiei Europene au fost clare în acest sens, iar veto-ul guvernului din Austria nu este întemeiat din punct de vedere juridic”, a afirmat reprezentantul României în Parlamentul European.

Europarlamentarul român subliniază că dacă acest raport ca fi aprobat de plenul Parlamentului European în forma în care acesta o va propune, atunci acest document poate sta la baza unor argumente juridice prin care Parlamentul European sau Comisia Europeană pot ataca rezultatul votului din 8 decembrie 2022, de la nivelul Consiliului JAI, când Austria a respins aderarea României la spațiul Schengen.

Mai mult, conform lui Victor Negrescu, Parlamentul și Comisia ar putea avea posibilitatea de a apela și la o procedură mai rapidă a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Raportul, inițiat de Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, va fi dezbătut și votat în toamna acestui an.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale