– România își poate modifica planul național de redresare și reziliență până la data de 30 aprilie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să inițieze negocierile –
Amendamentul propus și negociat la nivel european de eurodeputatul Victor Negrescu, împreună cu colegii din Delegația Partidului Social Democrat din Parlamentul European, pentru facilitarea adaptării planurilor naționale de redresare și reziliență la situația geopolitică și energetică actuală, a fost transpus în cadrul unui nou regulament al Uniunii Europene, adoptat, astăzi, cu 535 voturi pentru, 63 împotrivă și 53 de abțineri în sesiunea plenară a Parlamentului European.
„Am reușit! Solicitările Delegației Partidului Social Democrat din Parlamentul European, cuprinse în amendamentul pe care l-am propus și negociat la nivel european, prin intermediul cărora Planurile de Redresare și Reziliență pot fi modificate mai ușor, au fost transpuse în regulamentele europene. Comisia Europeană a transmis către statele membre un nou ghid privind modul în care se pot face aceste modificări”, a afirmat eurodeputatul Victor Negrescu.
Prin noul regulament privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, pilonul de bază al programului de relansare post-pandemie NextGenerationEU, România și orice alt stat membru vor putea solicita modificarea planului național de redresare și reziliență (PNRR), prin invocarea articolului 21, dacă dovedesc că actualul context geopolitic și impactul său asupra prețurilor la energie, alimente, materiale de construcție, inflație au afectat direct capacitatea de implementare a măsurilor incluse în plan. Conform amendamentului depus de eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, „dacă un stat membru poate demonstra că atingerea unui obiectiv sau a unei ținte intră în conflict cu obiectivele finale ale REPowerEU, (planul privind reducerea dependenței de combustibilii fosili din Federația Rusă și accelerarea tranziției ecologice), atunci poate invoca circumstanțele modificării planului, în regimul de revizuire prevăzut de același articol din regulament”.
Modificarea ar urma să între în vigoare în aprilie, însă se va aplica retroactiv, începând cu 1 februarie 2023.
Câteva idei generale preluate din amendament și care sunt prevăzute în noul regulament privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, care permite modificarea rapidă a PNRR-urilor și includerea unui capitol dedicat planului REPowerEU în cadrul acestora:
-se recomandă ca toate modificările aduse planului să fie propuse până la data de 30 aprilie 2023;
– modificările pot fi justificate prin prisma impactului generat de războiul din Ucraina sau de schimbările în fluxurile economice și comerciale;
– obiectul optimizărilor poate avea în vedere atât proiectele, cât și reformele și trebuie să corespundă, în continuare, recomandărilor specifice de țară și elementelor generale din regulament, cu accent pe menținerea obiectivelor de mediu și a celor digitale;
– Comisia Europeană o să vină cu un răspuns mai rapid la aceste modificări și va sprijini statele membre în acest sens. Modificarea cu rapiditate a PNRR ajută, de asemenea, România la îndeplinirea obligațiilor sale în vederea accesării fondurilor europene disponibile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență.
Având în vedere că se recomandă ca toate modificările aduse planului să fie propuse până la data de 30 aprilie 2023, eurodeputatul Victor Negrescu subliniază că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să inițieze de urgență demersul și să poarte negocieri, în beneficiul României, pentru a aduce modificările necesare, fiind „singura și ultima ocazie de a face acest lucru, ulterior o să fie imposibil de realizat”.
În urma lansării planului de redresare post-pandemie NextGenerationEU în 2020, economia europeană a pregătit terenul pentru tranziții ecologice și digitale accelerate. Cu toate acestea, aceste tranziții gemene au loc acum într-un context global perturbat, confruntat cu noi incertitudini pe fondul invaziei militare neprovocate a Rusiei în Ucraina, devenind mai clar ca niciodată că sporirea securității aprovizionării cu energie a Uniunii și reducerea dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia sunt vitale pentru o redresare reușită și durabilă după criza COVID-19. Prin urmare, datorită legăturilor directe dintre o redresare durabilă, consolidarea rezilienței Uniunii și securitatea energetică a Uniunii, Parlamentul European și liderii din UE au susținut nevoia de a adapta planurile naționale de redresare și reziliență la actualul context și au recunoscut faptul că noile provocări au afectat capacitatea de implementare a acestora, așa cum au fost ele redactate anterior. Astfel, Comisia Europeană a propus modificarea Regulamentului (UE) 2021/241 care instituie Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru a spori capacitatea sa de a sprijini reformele și investițiile dedicate reducerii dependenței energetice de Rusia și accelerării tranziției ecologice. Mai precis, Comisia încurajează statele membre să includă în PNRR un capitol dedicat planului REPowerEU, complementar reformelor și investițiilor prevăzute deja în cadrul acestora.
Ținând cont că actualul context caracterizat de inflație ridicată și de creșterea prețurilor îi afectează cel mai mult pe cetățenii europeni care se află în sărăcie energetică, eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat ca măsurile incluse în capitolul REPowerEU să acorde un grad corespunzător de prioritate nevoilor acestora, astfel încât răspunsul european să conducă la reducerea vulnerabilităților în apropierea iernii.
De asemenea, acesta s-a asigurat că prin capitolul dedicat REPowerEU vor exista măsuri care să contribuie la îmbunătățirea eficienței energetice și, în acest sens, a inclus referințe la scheme de investiții adresate în mod special gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.
Social Media