Eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație şi Cultură (CULT) din Parlamentul European, a fost desemnat responsabil pentru Anul European al Competențelor din partea comisiei parlamentare.
„Am fost desemnat responsabilul Comisiei pentru Educație şi Cultură din Parlamentul European pentru Anul European dedicat Competențelor. După ce în prima parte a zilei am negociat textul raportului legislativului european pe acest subiect, am participat ulterior la o discuție despre soluțiile europene privind creşterea competențelor”, a anunțat Victor Negrescu.
Eurodeputatul social-democrat a mai subliniat că, „în contextul în care doar 37% dintre lucrătorii europeni au acces la formare continuă la locul de muncă, cu reale discrepanțe între statele membre, Uniunea Europeană trebuie să treacă de la discursuri, la măsuri concrete, cu fonduri adecvate şi o abordare integrată, umană şi realistă”.
Prin Anul European al Competențelor, ale cărui lucrări au fost lansate în octombrie anul trecut, Comisia Europeană, în cooperare cu Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, lucrătorii și întreprinderile, își propune să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții prin:
- Promovarea unor investiții în formare și perfecționare mai consistente, mai eficace și mai favorabile incluziunii pentru a valorifica întregul potențial al forței de muncă europene și pentru a sprijini tranzițiile de la un loc de muncă la altul.
- Asigurarea caracterului adecvat al competențelor în raport cu nevoile pieței forței de muncă, cooperând totodată cu partenerii sociali și cu întreprinderile.
- Corelarea aspirațiilor și a seturilor de competențe ale persoanelor cu oportunitățile de pe piața forței de muncă, în special pentru tranziția verde și digitală și pentru redresarea economică. Se va acorda o atenție deosebită activării unui număr mai mare de persoane pe piața forței de muncă, în special a femeilor și a tinerilor, cu precădere a celor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.
- Atragerea persoanelor din țări terțe cu competențele de care UE are nevoie, inclusiv prin consolidarea oportunităților de învățare și a mobilității și prin facilitarea recunoașterii calificărilor.
Pentru a îndeplini aceste obiective, Comisia va promova oportunitățile de perfecționare și recalificare, de exemplu prin evidențierea inițiativelor relevante ale UE, inclusiv a posibilităților de finanțare ale UE, pentru a sprijini adoptarea, implementarea și realizarea acestora. Vor fi organizate, totodată, evenimente și campanii de sensibilizare în întreaga Uniune pentru a sprijini învățarea reciprocă a partenerilor în ceea ce privește perfecționarea și recalificarea. Anul European al Competențelor urmărește, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea în continuare a instrumentelor de informații privind competențele și să promoveze mijloace și instrumente pentru creșterea transparenței și facilitarea recunoașterii calificărilor, inclusiv a calificărilor acordate în afara UE.
Social Media