Eurodeputatul Victor Negrescu: România poate deveni un lider în edu-tech, dar ține de noi să ne intensificăm prezența în plan european

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a vorbit despre competențe digitale și accesul la tehnologii educaționale în cadrul unui panel dedicat, organizat în marja celui de-al 5-lea Summit European al Educației, pe 1 decembrie, la care au mai fost prezenţi reprezentanți ai 21 de ministere ale educației din Uniunea Europeană, din țări precum Germania, Cehia, Grecia sau Croația. Cu acest prilej, eurodeputatul social-democrat a arătat că este necesară intensificarea prezenței României la nivel european în ceea ce privește tehnologiile educaționale pentru ca țara să-și fructifice potențialul în acest domeniu și să-și poată asuma un rol de lider. În acest sens, Victor Negrescu a amintit dezbaterile organizate anul acesta la nivelul Parlamentului European în cadrul cărora a scos în evidență potențialul României.

Europarlamentarul Victor Negrescu a organizat în ultimii doi ani, pe fondul impactului negativ al crizei COVID asupra educației, mai multe consultări publice privind digitalizarea educației și s-a implicat activ în sprijinirea accesului la educație, creând un canal educațional video și prima tabletă educațională românească, distribuită gratuit, cu conexiune la internet, la mii de copii din toată țara. Totodată , acesta a fost autorul raportului privind elaborarea unei politici europene în materie de educație digitală, raport adoptat cu o largă majoritate de legislativul european. În cadrul acestui raport s-a definit educația digitală de calitate și s-au stabilit instrumentele pentru aplicarea unor standarde în domeniu; s-a fixat obiectivul accesibilizării pentru toți a educației digitale și combaterea activă a inegalităților și discrepanțelor de orice natură, susținându-se, printre altele, dezvoltarea unor huburi dedicate educației digitale și a unui dialog permanent cu actorii relevanți din educație pentru a deveni co-creatori ai educației.

Evenimentul de pe 1 decembrie a arătat că tinerii reprezintă viitorul Europei și vor juca un rol central în tranziția ecologică și digitală a societăților noastre. Pentru a face acest lucru, este esențial ca sistemele europene de educație și formare profesională să se poată adapta pentru a permite tuturor tinerilor să își dezvolte abilitățile și competențele de care au nevoie pentru a prospera și a inova.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale