Susțin vaccinarea, dar nu cred că trebuie să creăm privilegii și diferențe între cetățenii europeni

Comisia Europeană va introduce <pașaportul de vaccinare> până la începutul verii. Susțin vaccinarea, dar nu cred că trebuie să creăm privilegii și diferențe între cetățenii europeni atâta timp cât vaccinarea nu este disponibilă la scară largă și nu este clar dacă cei vaccinați sunt sau nu purtători.

Interesant este că au ieșit la declarații doar comisari europeni de dreapta și că nu au oferit clarificări adecvate privind aspectele de discriminare sau siguranță a datelor cu caracter medical.

Mă bucur însă să văd că în final avem interconectarea bazelor de date deși, personal, am cerut acest lucru într-o interpelare trimisă încă din primăvara anului trecut. Acest lucru va evita certificatele false de testare care sunt o reală problemă.

Problema este că în propunerea de regulament se aruncă pe umerii statelor membre responsabilitatea interconectării ceea ce va conduce la diferențe între țări.

Dacă este privită ca o facilitate, adeverința europeană este un lucru bun mai ales pentru milioanele de români din diaspora, lucrătorii transfrontalieri și industria turismului, dar dacă devine o obligație sau o condiție, atunci acest lucru riscă să conducă la o nouă discriminare.

Din păcate, principalii cetățenii europeni vizați, care riscă să fie verificați că au noile adeverințe, vor fi tot cetățenii din afara spațiului Schengen. Pe lângă verificarea pașaportului sau cărții de identitate, cetățenii din afara spațiului Schengen vor trebui probabil să prezinte și acest document.

Ca europarlamentar român mă voi opune la orice nouă formă de discriminare față de cetățenii români doar pentru că nu suntem primiți în spațiul Schengen. De asemenea, voi căuta să vin cu soluții pentru ca datele medicale să fie în siguranță și dreptul la liberă circulație să nu fie îngrădit suplimentar.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale